December 26, 2013

Memo Terbuka Untuk Alamanda, Putrajaya

.
.
.

Mengapa Alamanda begitu panas?
Terutama hujung minggu dan hari cuti khas dan am.
Adakah perlu ke Alamanda semasa waktu pejabat sahaja?



Tapi.
Waktu pejabat pun panas juga di Alamanda.
Bagaimana?


Adakah aircond di Alamanda tidak berfungsi?
Atau ingin jimat letrik?


Saya selaku pelanggan tetap Alamanda inginkan penjelasan.
Sangat tidak selesa jika ingin berjalan-jalan sambil shopping di Alamanda yang panas.


***










December 24, 2013

Wrap Salad Ala Korea

.
.
.

Masa tinggal di Korea.
Aku cukup tak paham kenapa mesti makan salad wrap.
Yakni.
Ayam atau daging yang diwrap atau dibungkus.
Dengan daun salad yang pelbagai rupa.
Juga dengan cili, bawang putih dan sambal dan segala macam.
Dan terus masukan semuanya dalam mulut.
Nganga besar ye kengkawan.

Aku terfikir.
Tak boleh ke makan salad seperti biasa.
Yakni.
Potong kecil2.
Dan gaul dengan olive oil, garam and pepper.
Or letak macam2 punya perisa.

Tapi.
Baru aku paham
Memang sedap giler kot.
Bila semalam.
Aku try.

Makan karipap.
Yang dipotong kecil.
Dibalut dengan daun salad.
Sungguh sedap.


Jomlah kita try.
Aku boleh makan.
Satu bungkus salad.
Yang dibeli di Cold Storage.
Yang tak perlu dibasuh.
Kerana sudah dibasuh 3 kali.
Mengikut tulisan di luar plastik tulah.

Sedap pulak dan tak sedar.
Habis sebungkus.
Salad.
Dan tiga karipap frozen IKEA.


Sekarang ni aku perlu makan banyak vege.
Untuk sihat.
Yerait.





***

Viva Master

.
.
.

Tahniah.
Kepada student master aku.

Norhidayati Ismail.
Lulus Viva dengan cemerlang.

Minor correction sahaja.
So aku bagi tempoh 2 minggu untuk betulkan.


Comprende.



p/s silalah buat phd lepas ni yarrrr.


***

December 17, 2013

Korea Vs Jepun

.
.
.

Korea ada bayam.
Jepun ada Michiko.

Mengikut tajuk di atas.
Aku rasa aku nak present paper di US.

Actually, aku dimestikan pergi ke satu conference anywhere in the world.
So aku kena pilih mana negara yang aku suka.
Dalam masa dua tahun.
Dua conference kena pergi.
Not.

Aku ditanggung beres.
Dari tiket.
Hingga ke beli kuaci.
Heh.

Not that aku suka US.
Tapi aku suka nak makan bayam Korea je.

Apapun, aku kena pilih.
Mana nak pergi.

Cita-cita nak ke Portugal dah lama terkubur.
Aku akan pilih negara yang boleh aku nak makan senang.

Semua negara makan senang.
Cuma halal tak halal je.

Made in Taiwan amacam?
Tak terhingin ke?
Dulu masa muda memang suka Taiwan.
Sebab ada Chow Yun Fatt.

Now, ke arah keinsafan.
Pergi Indon beli telekung cantik.
Walaupun Vietnam yang dah turun salji
Pun ada telekung lagi cantik.

Insaf ye kengkawan.
Beli telekung online pun ok.
Dari lycra.
Hingga cotton bunga-bunga.
Boleh je solat dengan baik.


Esok aku busy.
Kerja tak hengat dunia.

Tak baik tak hengat dunia.
Baca ayat quran banyak-
Persiapan mati.



***

December 16, 2013

Burn 60 untuk Diet

.
.
.

Ingat tak aku cerita tentang Burn 60.
Kononnya supplement untuk diet tu.
Well.
Aku dah try.
Nak tahu apa kesudahannya.


Sebelum tu nak bagi tau ni dulu.
Tujuan ambil Burn 60 ialah lebih bertenaga sambil berdiet.
Memang taklah menjadikan.
Maklumlah diri sendiri yang tak boleh nak telan.


Actually Burn 60 ni elok untuk orang lain.
Tapi bukan untuk aku.
Burn 60 ada caffeine.
Which yang aku allergic caffeine.
Sure pening tahap entah apa lepas ambil tu.


So aku cuma try 4 hari je pun.
Hahha.
Cerita macam makan sebulan.
Aku jadi loya bila dah telan tu.



So terus surrender.
Now Widad je telan Burn 60 tu.
Dia dah turun 3 kilo.
Jadiklah.

Dia orang muda.
Boleh je nak aktif lepas makan pil tu.

So siapa nak try Burn 60.
Pergilah ke GNC.
Ada offer.


Lagi pun Burn 60 boleh hilangkan mengantuk di pagi buta.
Dan buat french toast untuk breakfast.
Eh.





***

December 14, 2013

Bersantai di Jepun?

.
.
.
Baiklah.
Aku nak juga cerita pasal Jepun.
Masih tak decide samada nak ke sana atau tidak.
Setelah real case, ada yang kena radiation.

So kenapa dengan radiation?
Well, kalau mengandung (which yang aku tak akan mengandung lagi)
Akan dapat anak cacat.
Banyak evidence yang ada di Jepun.

Bila mana perang dunia ritu.
Yang bom hiroshima dan nagasaki.
Ramai yang anaknya cacat.
Sebab effect dari bom tu.

Paling tidak pun.
Sure dapat cancer dari radiation tu.

Tapi.
Masalahnya.
Tahun depan ada conference kat sana.
Otukeh?
How?

Apa jadi kat orang yang kena radiation tu.
Yakni kawan Widad punya kawan tu.
Well.
Of course.
Dia tak boleh mengandung.
Dalam 3-10 tahun ni.

Nak dikesalkan tak boleh.
Sebab orang lain pergi Jepun, elok je.
Dia je yang terkena.
Betapa malang dia tu.
Bangsa Cinalah tapi.
Tak tahulah dia tahu nak redha ke tak.

OK.
Jom conference US kita.
Or kita conference di KL je.
Sighhhhh.






***


December 9, 2013

Siapa Ke Jepun Baru-Baru Ini? Sila Jawab

.
.
.

Kawan Widad punya kawan bercerita.
Ahli keluarga dia dan sorang rakan dia telah pergi bercuti di Jepun.
Baru balik minggu lepas.
Balik je, mereka rasa badan tak sedap.
Terus ke sepital.
Doktor dapat kesan (setelah discan bagai kot), yang mereka tu kena radiation.
So dah diberi warning untuk tidak boleh mengandung dalam masa 3 hingga 10 tahun.


Jawab kau. Baru nak bercuti sakan ke disneyland. Maka, Jepun ku cancel……

Siapa yang dah pergi tu, silalah cek doktor yarrrr.








***

December 4, 2013

Pejamkan Matamu

.
.
.
Khusyuk, sangat penting dalam mengerjakan solat, bahkan ia menentukan pahala solat yang akan diterima oleh seseorang. Nabi SAW menegaskan: “Sesungguhnya seorang lelaki yang melakukan solat, dia hanya mendapat pahala satu persepuluh, satu persembilan, satu perlapan, satu pertujuh, satu perenam, satu perlima, satu perempat, satu pertiga ataupun setengahnya.” (Riwayat Abu Ya’la). 


Memejamkan mata 
Perbuatan memejamkan mata dalam solat menurut Dr Hassan Ali al-Saqqaf adalah mustahab (sunat) apabila ia boleh menenangkan hati, membantu melahirkan kekhusyukan dan membantu merenungi makna yang dibaca dalam solat, sama ada ayat al-Quran mahupun zikir lainnya.




Katanya, apa saja yang dapat menolong untuk melahirkan khusyuk solat ataupun ketaatan lainnya, maka ia dikira sunat. Menurutnya, hal ini disepakati kalangan ulama ahli penelitian (tahqiq), antaranya Imam Nawawi yang menegaskan: “Adapun memejamkan mata dalam solat...maka menurut pendapat yang terbaik adalah dibolehkan dan tidak makruh apabila tidak ada bahayanya, kerana boleh jadi perbuatan memejamkan kedua-dua mata itu mampu membantu melahirkan khusyuk dan menumpukan hati.” 


Ibn al-Mundzir dalam kitab al-Ausath mengatakan: “Menurut alim ulama bagi menjaga kualiti solat (khususnya menjaga mata) apabila seseorang yang menunaikan solat tidak mencapai khusyuk dalam solatnya, maka hendaklah dia memejamkan kedua-dua matanya.”




*google hmetro


***

December 3, 2013

Azab

.
.
.

ANTARA AZAB BAGI MEREKA YANG MENINGGALKAN SOLAT


Dunia :
1. Allah SWT menghilangkan berkat dari usaha dan rezekinya.
2. Allah SWT mencabut nur orang-orang mukmin (soleh) daripada (wajah) nya.
3. Dia akan dibenci oleh orang-orang yang beriman.



Sakaratul Maut :
1. Ruh dicabut ketika ia berada didalam keadaan yang sangat haus.
2. Dia akan merasa amat azab/pedih ketika ruh dicabut keluar.
3. (su’ul khatimah)
4. Dia akan dirisaukan akan hilang imannya.



Alam Barzakh :
1. Dia akan merasa susah (untuk menjawab) terhadap pertanyaan (serta menerima hukuman) dari Malaikat Mungkar dan Nakir yang sangat menggerunkan.
2. Kuburnya akan menjadi cukup gelap.
3. Kuburnya akan menghimpit sehingga semua tulang-tulang rusuknya berkumpul (seperti jari bertemu jari)
4. (Siksaan binatang-binatang bisa seperti ular, kala jengking dan lipan)



Hari Qiamat :
1. Hisab keatasnya menjadi sangat berat
2. Allah SWT tersangat murka kepadanya.
3. Allah SWT akan menyiksanya dengan api neraka.








*peringatan diri sendiri




** fb university of life



***

November 29, 2013

Mengumpat

.
.
.
Dosa Mengumpat

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: "Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" - Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad
*peringatan untuk diriku



*google


***

November 7, 2013

Burn 60 untuk Kurus dan Scarlet Johansen

.
.
.

Kanak Alim cuti seminggu ni.
Widad memang cuti pun.
Minggu satu lagi baru uni dia mula.
Minggu ni pulak, student di uni aku cuti.
Cuti sem.

Aku.
Aku kerja Jack.
Semalam aku kerja dari pagi hingga malam.
Terror kan.

Motif cerita hari ni?
Aku tengah mula diet.
Erk.
Dah berjuta kali kot.
Diet semua tak menjadi.

Duduk Korea setahun.
Aku boleh kurus.
Duduk Malaysia.
Opkoz tak leh kurus.
Makan sedap gilos kot.

Balik pada citer diet.
Aku ni ahli GNC.
So belilah Burn 60.
Sebab birthday bulan lepas.
Aku dapat diskaun 35%.
Beli berbondong supplement.
Makan belum tentu.
Ceh.
Membazir.

Burn 60.
Energy dan vitality.
Health maintenance.
Macam tak burn fat pun.
Tapi tiap pagi.
Aku taklah mengantuk tak tentu arah.

So far dah telan 5 hari.
Macam ok.
Timbang berat tiap saat.
Memang lah tak turun.
Malah naik adalah.
Pehal.

Nak workout?
Treadmill je.
Tapi kena pakai knee guard.
Lutut kanan yang aku jatuh 6 tahun lepas baru rasa sakitnya.
Tapi kini.
Lutut kiri yang aku lupa bila jatuh.
Sakit bagai dihiris.

Itulah masa muda dulu aktip tak hengat dunia.
Bila tua, nak aktip dah tak boleh.
Berdetup2 lutut bila naik tangga.
Itu belum naik tangga shopping mall.
Memang aku gagah naik.
hahah. Memang tak kelakar.

So lepas habis sebotol burn 60.
Aku bagi tau korang ye.
Kalau bagus.
Korang boleh makan.
Or telan.
Ikut suka mana senang.

Cita-cita nak jadi.
Scarlet Johansen.
Memang jauh cita-cita tu.
Jadi mak Scarlet pun okay lagi.



Sila browse di google.
Camner rupa Burn 60.
Aku malas nak upload gambar.







***

October 24, 2013

Aku Kaya?

.
.
.
.


Ya.
Aku dapat geran.
RM189,800.
Syukur.
Bolehlah mula kerja.


Tapi.
Takut nak guna duit banyak ni.
Kang tak pasal masuk neraka.


Maka lepas ni nak buat iklan.
Ambil 2 orang GRA.

Jom saper nak apply.
E-mail aku cepat.


Student PHD dapat gaji RM1800 aku bagi.
Student Masters dapat gaji RM1500 aku bagi.





Jom apply.
Aku kena buat iklan macam dlurpak.






*aku nak kira duit tabung King Sojung aku.


***



October 22, 2013

Throwback: Venice, Italy - Part 2 - 2011

.
.
.

Orang throwback.
Aku pun nak throwback.


Seperti dimaklum sebelum ini.
Aku akan letak gambar masa di Italy.
Masa 2011 tak mampu nak upload di blog.
Maka hari ni baru nak buat.
Cis.

walaupun venice ni sangatlah kecik tapi kalau kena turun dan naik tangga all the time, memang boleh pengsan dua saat



tak naik pun gondola belakang tu. tapi dapat ambil gambar pun jadilah. sejuk kot nak naik gondola tu


sejuk gilos hingga alim pun tersengguk. actually ni masa ni ear drum dia popped. so dia tengah sakit tu



siapa comel angkat tangan. me and alim opkos

bukan cantik pun bangunan di venice. tapi nak gak ambil gambarkan.

mum: you know what, honey. we are not coming back here. 
we bought something to eat. tapi as usual, bukan sedap mana pun. 

sejuk yang amat kot. yang pergi masa winter tu kenapa jah oiii

ok honey, lets climb this one now. did you count how many so far?

so-called-gambar perasan tembam

masih old school sangat jaket bulu tu. nak satuuuuu

let me see. lepas ni balik england semula. eh, aku orang Malaysia. kenalah balik Malaysia. hisssh, lambat lagi rupanya nak balik Malaysia masa ni. ada lagi 4 bulan kot baru boleh balik Malaysia. nak satayyyyyy






Nah.
Gambar aku yang banyak.
Gambar Widad satu pun tak ada.
Padan muka Widad.
Saper suruh jadi jurukamera.
Lagi pun gambar awak dah banyak kot.



Ok, nanti aku letak gambar venice lagi.
Macamlah ada orang nak tengokkan.










***

Reborn

.
.
.

Since dah banyak sangat urat saraf ni sakit.
Aku pun pergilah cuba di Reborn.
Walaupun aku masih urut di Thai Odessey yang best tu.


Biasalah business nikan.
Aku cuma nak urut sekali sebab nak try.
Akhirnya termakan dek pujuk rayu dan jadilah ahli.
Cis.
1800 kot. Tambah sekali topup tu.

Apparently.
Tukang urut yang pertama tu.
Terus buatkan aku tak leh jalan dalam 5 minit.
Sakit kot.

Urut kedua.
Terus sakit yang tiada kaitan.
Tak hingin aku nak suruh dia lagi dah.

Urut ketiga.
Best juga.
Tapi.

Aku dah sakit dan lenguh lepas kena urut ni.
Lagi teruk kot.
Dari sebelum kena urut.


Apa jampi si Reborn ni ek.




Reborn sangat.
Aku dah kena tipu.








***

Diet Tak Menjadi Sangat

.
.
.

Aku rasa macam nak diet.
Maka pagi ni dah minum susu so-called-diet.
Actually bukan nak kurus sangat.
Tapi aku memang nak kurus.
5kg je pun.
Tak leh lebih.

Lagi pun.
Lutut aku dah buat hal lagi.
Ni mesti kes dah berat dan lutut tak mampu.

Aku pun.
Cuba itu dan ini.
Macam tambah dari kurang.
Mana tak nya.

Aku beli 10 pack penne bolognaise.
Aku beli 4 set meat balls.
Semua dari ikea.
Restoran Mak Sedara semua orang.





CRS anyone?? Slurpp.



*CRS chicken rice shop.



***



October 16, 2013

Makanan dan Gambar di Raya Haji

.
.
.

Raya haji tahun ni sangat seronok. Tahun lepas aku raya sorang di Korea. Kerja masa tu maka tak masak apa pun sepesel. Tapi tahun ni, aku suruh Aliaa dan Widad masak,



1. pasta bake
2. chicken wrap
3. pasta with original gravy
4. roti canai with rendang daging
5. capati with rendang
6. nasi berlauk (sambal telur rebus, paprid)
7. fruit tart (order 2 kotak - 50 biji)
8. fresh orange



Punya banyak makanan tapi aku cuma makan roti canai dan pasta je. Lepas tu kenyang sampai pagi ni. Bila dah banyak makanan, terus tak lalu.



Tahun depan buat satu jenis je cukup. Jangan nak tamak.



Kanak 1, 4, 5 dan 6 ( Aliaa with baju kurung, Muhammad and Alim with baju Melayu style Johor but with cekak musang, Widad with jubah Arab). Aku? Tukang ambil gambar. Aku pakai hanbuk. Eh.



***

October 1, 2013

Throwback: Venice, Italy - Part 1 - 2011

.
.
.

Sekolah Alim masa dia di UK ritu asyik lah cuti. Elok gak buat gitu. Setiap 7 minggu sekolah, mesti ada cuti seminggu atau dua minggu. Memang government UK ni pentingkan perasaan dan jiwa kanak2 dan juga masa yang perlu diluangkan oleh ibu bapa bersama anak2 mereka. Betul gak tu. Dia orang memang galakkan keluarga keluar bercuti. 


Tapi tulah kan. Masa di UK, bercuti mestilah paling lekeh pun ke Ireland dan Europe as in Spain, Portugal, Belgium, Italy, German dan banyak lagi. Dan paling jauh pun, terus je ke US. Nantilah aku cari gambar aku di US pulak. US as in America.


Ok, Jom tengok gambar. Mahaplah sebab aku tak jumpa gambar aku. Cis. Nanti esok aku update gambar di Venice lagi. Kamera lain.

Alim, Widad dan Aliaa kena tunggu aku turun tangga which yang mengambil masa lama kot. orang tua

mentara nak tunggu Aliaa tengok peta. yang lain kena redha

siap bawa tripod lagi sebab senang nak ambil gambar sendiri nanti

menderlah gadis Malaya tu menungkan


tukang kayuh gondola. memang semua pakai uniform gini. baju dalam jaket tu memang berjalur. 


Venice ni banyak pulau kecil. so asyiklah jambatan kecil kena lalu dan opkoz kena naik dan turun tangga. 






Ada banyak gambar di Italy. Nanti aku upload lagi walaupun memang aku dah upload sebelum ni. Saja nak ingat.





***

September 30, 2013

Throwback: Trip Ke Belgium

.
.
.

Jom tengok gambar ni semula. Ni masa aku sabbatical di Ireland dan UK- 2011. Masih sempat berjalan ke Belgium semata nak naik kapal dan makan cokelat belgium yang sedap gilos. Also, mengingatkan aku pada peristiwa bila sedang tidur dalam kapal tu, ada orang ketuk kerana dia ingatkan aku ni doktor medical. Mungkin ada orang sakit tenat dalam kapal tu kot. Dua saat fame menjadi doktor sepital dah cukup buatkan aku makan sebakul cokelat lepas tu. 

pokok unik di belgium. unik ke?

belgium. masa ni sejuk gilos kot. masih winter. with along. 



travelodge di UK. sebelum sampai ke Hull kot.  widad and alim and me






Best juga masa sabbatical kerana aku tak perlu nak fikir pasal kerja.






***


September 24, 2013

Last Day Disaster Sangat Haru

.
.
.

Hari ni Grandma busy. Hari Isnin, Selasa dan Rabu memang tak tentu hala. Meeting sana bengkel sini ceramah di minun. Tapi kaya tak gak. hahah, entah apa kaitan!



KL Tower yang aku pun tak teruja nak tengok tadi tapi bolehlah pulak last day of Women Director Program kat situ. Aku sikit pun tak excited. Tapi yang terlebih excited ialah sebab hari ni dah last day of the course. Phew. Memang kalau tak jadi Board of Director, aku mogok lapar dua jam. 



Kesian kanak 1, 5 dan 6. Kena tunggu aku 3 jam kot. Sampai biol dia orang tunggu kat Menara tu. Gambar? Nehi. Aku dah mogok kamera sebab si Macbookpro ni sangat susah nak masukkan gambar. Sedangkan boleh je ipon ni punya gambar terus masuk dalam Macbook aku ni. Tapi disebabkan aku ni agak pfftttt bab ni, aku pun tak letak gambar.




Minggu ni ada nak pergi pinang anak orang. Ha'ah, aku nak pantun gak. Siap kau. Pulau pandan aku memang haru nanti.





***

September 23, 2013

Tips Untuk Pelajar Masters dan PhD - 1

.
.
.


Tips 1 - Semester 1 (6 bulan pertama)

Kategori: BACA dan BACA

1. Baca sebanyak mungkin artikel dari jurnal (minimum masters - 50, phd - 100)
2. Artikel tersebut haruslah berkaitan dengan tesis anda.
3. Artikel mestilah dalam 5 tahun kebelakang.


Kategori: SAMBIL BACA

1. Kenal pasti permasalahan kajian dari artikel-artikel untuk tesis anda.
2. Kenal pasti teori yang bertepatan dengan kajian anda.
3. Kenal pasti sorotan yang berkaitan dengan kajian anda.



Kategori: Tips 1: BACA SAMPAI PENGSAN





* Sila tunggu tips ke 2.


***


September 22, 2013

Luka di Tapak Kaki Tak Boleh Nak Jahit

.
.
.


Kaki Alim luka. Rupanya kaki dia kena kaca like Isnin ritu. So dah empat hari baru nak bagi tau aku. Mulanya nak sekeh dulu kepala dia, tapi bila tengok luka tu ternganga besar dan dah kena infection, aku pun tak jadi nak sekeh. Aku getu je. Hahhahah. 


So, dapat antibiotik. Kena balut supaya kuman tak masuk. Rasa nak pelempang je bertalu-talu sebab rela tak nak bagi tau aku sedangkan lepas kena tu, dia main bola tiap hari di sekolah.


You are grounded lagi sebulan. huahuahua





***

Nasi Bungkus Dalam Compartment

.
.
.

Aku kilija hari ahad. Kesiankan. Ini semua gara2 kena cukupkan 7 hari berkursus. Kalau tidak, memang idoklah aku nak bekerja pada hari minggu ni. Maka, nasi dalam plastik je aku makan. Bekas plastik sekarang ni memang ada compartment untuk lauk. Best gak tu. Kalau tak, sure soggy semua nasi tu nanti.

Aku kena kiralah berapa hari dah aku kursus. Jadi law abiding citizen ni sangat letihkan.





***

September 19, 2013

Sakit Keronik

.
.
.

Boleh ke malam tadi terbayangkan subway meatballs and seafood. Memang dah kronik aku ni. Baru makan selasa ritu kot. 






***

September 18, 2013

Kau Memang ....

.
.
.


Ada student yang rajin. Ada student yang agak slow. Samada slow tu takut nak buat tesis atau slow sebab memang slow. Aku suka student yang rajin dan cepat. Sebab aku pun suka cepat buat tesis. Bukan nak cepat sebab kalut tapi aku rasa cepat tu sebab tengah bersemangat nak siapkan dan proceed to the next level. Wahh, kemain lagi level kau ye.



Actually, malam tadi tak boleh tidur. Sebab semalam aku seteres. Nampak je tenang diri aku ni tapi dalam ketenangan aku ni, masih ada yang akan melampau. Hek eleh. Nak melampau apa tu DrNotts. Mungkin salah satu faktor, sebab aku lapar. Semalam makan subway pukul 12 tengahari dan lepas tu kebulur sampai pagi niha. Opkos malam tak boleh tidur. Lagi pun, dah tak bertread mill sekian lama. Cis. Darn you Salzar!!!!! gulpppp.



Pagi ni opis. Nama aku disebut oleh tiga gadis dalam blog Aliaa aka Along.  Terharu kejap. Actually si Aliaa ni pun poyo, bukan nak update selalu. Aku kekadang memang kena kerja baca blog dia sebab nak tahu apa dia buat kat opis tu. Samada dia makan je kerja atau siapkan PhD. Nak kono ni. 












Jom haru 2 minit. Lepas tu kita berpartay. wohooo




***


September 17, 2013

18 Ketul Chicken Leg Kau Makan Erk

.
.
.

Apa aku buat coti tiga hari ritu? Well, tak adalah yang mengexcitedkan langsung. Sabtu gigih bersiap untuk wedding. Wedding di banquet hall lak tu. Memang best sebab aircond kot. Makan pun best. Pokoknya boleh berlari dalam dewan tu kalau nak. 


Balik dari wedding terus pulang ke rumah. Lepas asar, terus ke airport. Anak abang aku yang tua setahun dari aku tu, yakni si Fikri akan ke Manchester. Sambung belajar. Buat masters in engineering apa tah. Suka hantar orang sambung belajar. Namun, lagi suka kalau hantar orang gi Mekah. Boleh dapat sikit sisa2 semangat nak buat haji.


Balik dah macam penat sebab macam baru lari 400 meter kan. Orang tua berkeduts ni tak tidur siang kot. So malam tidur awal.


Ahad. Aku rasa tak buat apa kot. Oh ye. Along masak nasi ayam. Chicken leg yang sebesar peha si Lana tu adalah dalam 18 ketul. Hambek kau. Punya banyak. Aku makan 2 kot. Hahhahah kebulur habis ni. Aku tak makan nasi tapi makan ayam je with sambal. Ayam bahakar tu wehhh. Memang terbaik. Marinate dengan mixed herbs dari ASDA. Wohooo. 


Maisarah and the clan datang. Sofea makan juga ayam tu. Tapi makan hangen je. Hahha padan muka Sofea. Dia baik je hari tu. Sebab dibuli baik dek Mak Long, Auntie Widad dan Uncle Alim dia tu. Grandma dia baik sangat. Sebab by petang, grandma dah pengsan tidur. Cis.


Isnin. Kami keluar makan di Chicken Rice Shop for lunch. Kenyang yang amat sebab aku minum segelas besar teh-o-ais. Pastu Along beli barang untuk lezaniya dia tu sebab ada orang order. Petang makan lagi lezaniya. Mana tak domot aku jadiknya.


Hari ni Selasa. Aku penat fikir pasal apa aku buat cuti tiga hari ritu.  





***

September 13, 2013

Oh Sadis

.
.
.

Maka bermulalah mengajar Statistik semula setelah 'bercuti' setahun sabbatical di Ireland dan UK dan setahun kerja di Korea. Terus rasa pandai dan macam profesor Matematik kembali. Jomlah beri aku peluang untuk jadi profesor Matematik untuk semester ni je. Semester depan kita fikir nak jadi profesor subjek lain pula. 





Cari calculator dalam gerobok yang habuk 4 inci dan sarang labah2 macam anyaman keputat. 






Jom cuti ni kita suruh Maisarah masak nasi ayam. 



***

September 12, 2013

Subway Meatballs Plus Seafood

.
.
.

Lapar gilos hari ni. Seperti hari2 lain dan kalau tak puasa, kemain lagi rasa lapar sampai tak menyempat. Terus ke Serdang cari Subway. Dah berapa hari berturut2 ni makan subway. Baru dua hari kot. Tapi silap. Biasanya aku order meat balls dan campur seafood. Campur sekali dua2 tu tapi hari ni kononnya nak lain. Haaa hambek. Memanglah tak sedap. Arghhhhh. 



Dua hari nak mogok subway. 




***

September 11, 2013

Bilik Aku DiKetuk Orang

.
.
.

Pagi ni meeting. Lepas tu aku ada urusan di pejabat pos. Yup, agreement jurnal belum bersain dan belum berpos. Asyik tangguh je. Hari ni rasa nak lunch something pedas, manis, something Melayu. Hmmm. Nope bukan ikan bakar kot sebab kata nak mogok dua hari ritu. Ke, sudah dua hari dah ni. wink*.



Student agak berkeliaran di fakulti. Cari bilik lecturer. Aku pulak jadi kaunter pertanyaan. heh. Sebab bilik aku ni sebelah dengan bilik pensyarah bahasa Melayu so ramailah student international cari. Oleh kerana dah lali tiap semester aku jadi kuanter pertanyaan (haha kuanter ni selalu disebut dek Along aka pensyarah engineering tu. anak saperlah tu), maka aku pun redhalah kalau dia orang ni tanya mana pensyarah sebelah sedangkan manalah aku nak tahu. Nasib baik aku layan. Kalau tak dah sure aku tutup pintu sambil tolak kerusi ke tepi. Motip.





***

September 10, 2013

Lezaniya Pedas

.
.
.

Hari ni aku lunch lezaniya yang Along buat. Best juga. Tapi masalahnya aku ni cheese intolerance. Lepas ni sure gatal badan. Masalahnya, lezaniya ni sedap gilos. Apalah banyak masalah aku ni. Terus teringat nak makan linguine salmon. Ahhhhh drooollllll. Masalah betullah.


Tapi. Apa tapi-tapi. Aku dah janji dengan Along bahawasanya jika dia tak siapkan draf tesis dia, kami semua tak dapat nak makan di Johnnys, Sushi, Dave Deli's, Pizza San Francisco dan semua restoran yang best2 belaka. 


Bak kata Muhammad bila dia call. Kita suruh Along pindah dari rumah ibu. 





Dah.


***

Tolonglah Eja Betul-Betul

.
.
.

Aku ni pantang kalau terima mesej di telefon dengan menggunakan ejaan yang short form atau mengikut zaman orang muda now, ejaan yang cuma difahami oleh rocker. Puiii, rocker mender kalau aku baca seratus kali pun aku tak paham. 


Aku pantang ada yang tak mahu eja perkataan 'tak' atau 'tidak'. Cuma letak pangkah je as in 'x'. Kenapa malas sangat nak eja tu. Pastu suka sangat buang semua vokal dalam ejaan. Pehal. 


Contoh:

Sy nk prg kd 

Cuba teka apa maksud ayat ni. Memang esok lusa pun belum tentu tahu apa ke bendanya.



Hambek kau. Kalau ikutkan aku boleh je aku teka. 

'Saya nak perang kendi?'
'Saya nak program kemudian?'


Memang taklah tu. Rupanya, makna ayat tu ialah 'Saya nak pergi kedai'. Memang mati hidup semula pun belum tentu betul tekaan tu. OK, taklah sampai nak mati nak teka makna perkataan tukan. Drama queen betul.


Nak tahu apa aku buat kalau terima mesej yang suka sangat nak short form dan berlagak muda jelita/tampan (pui lagi). Well, aku tak baca habis dan terus aku tak balas. Biarlah lepas tu orang tu nak fon ke, aku memanglah takkan angkat. Lantak.



Hari ni sibuk. Siapkan modul bahasa Inggeris. Ada permintaan dari satu kementerian. 





Dah. Aku nak eja.





***

September 9, 2013

Goreng Pisang Tercemar

.
.
.

Hari ni tetiba nak makan goreng pisang. Jangan nak betulkan perkataan goreng pisang ke pisang goreng. Suka hati akulah nak sebut apa. Dah sejak kecil lagi, memang aku sebut goreng pisang. Kalau excited nak makan goreng pisang tu, adik-beradik aku sebut 'gong pisang'. Tapi tak ada saper pun nak betulkan perkataan aku. Lantaklah kan! Kehkeh.


Well, aku beli sehinggit je pun tadi. Sebab kononnya takut nanti domot. So orang tu cakap 3 ketul singgit. Tapi dia bagi satu pree. Aku pun suka. Pastu makan. Mak ai. Macam makan kepok je. Yelah. Macam pisang tu dipotong guna slicer yang nak buat kerepek pisang atau ubi tu. Lebih kurang sebjik pisang nangka dipotong 6 keping. So nipis ya amat. Tapi salut tepung macam tak ada esok bagi mu. So nampak besar.


Aku kesian tengok goreng pisang tu dicemar. Ada ke kenangan aku masa kecik terhadap manis dan masam goreng pisang tu dicemar dengan goreng pisang kerepek. Baik jadi kerepek je kan. 


Moral cerita hari ini. Kita muhasabah diri dan mogok lapar dua hari dan lepas tu kita beli pisang dan goreng sendiri. Memang taklah tu.




***

Kuota Pelajar Masters dan PhD

.
.
.
Kuota untuk ambil pelajar masters dan PhD di bawah seliaan aku cuma 15 orang sahaja. Kepada yang membaca blog aku ni, silalah secepat mungkin isi borang untuk lantik penyelia. Itu sebagai Chairman. Kalau takat nak suruh jadi ahli dalam penyeliaan, seratus orang pun boleh. Kalau dah cukup kuota chairman, terpaksalah aku tak layan. Yup. I am a law abiding citizen. Ceh. Sangatlah nak abide to the rules. 


Tujuan buat had pelajar untuk satu lecturer, memanglah wajar sebab manalah nak kejar untuk aku baca 100 tesis. Yang ada ni pun, buatkan aku seteres kejap sebab banyak benar salah dari betul. Tambah kalau banyak spelling dan grammar error. 




Law & Order SVU kejap lagi. Jom tengok.



***

September 8, 2013

Alim Al-Mustaqim Billah

.
.
.

Jom update pada hari Ahad ni. Actually plan malam tadi nak suruh Aliaa masak ikan duri goreng hitam dan kari. Lagi pun lauk Alim dah habis untuk minggu depan. Kesiankan. Sebab biasanya aku atau Aliaa akan masak untuk Alim untuk lauk seminggu. Letak dalam bekas plastik dan Alim akan panaskan dalam microwave dan dia masak nasi sendiri. Lagi pun Alim ni asyik komplen kalau orang lain masak nasi. Hish, budak umur 14 tahun dan lelaki pulak tu dah pandai komplen bila orang lain masak nasi tak sedap dek tekak dia. Lepas ni masak lauk sendiri! huahuahua.


Tapi yang senangnya, Alim tak pernah nak komplen tentang makan lauk apa. Asalkan ada lauk dalam fridge tu, pandailah dia nak panaskan kalau tak ada orang di rumah. Letak dua botol fresh milk dalam fridge pun dah pada sebab dia akan makan cereal untuk dinner. Dia tak nak makan nasi for dinner.


Kalau weekend, dia tahu, mak dia ni akan bawak makan kat luar. Tak kisahlah kalau takat makan sandwich di subway atau makan di CRS (chicken rice shop) atau apa saja yang best tapi tak termasuk McD dan Pizza sebab mak dia tak suka fast food. Paling kuat pun kalau ada wedding invitation, aku paksa dia ikut sekali walaupun dia tak berapa nak suka hadir wedding. Opkoz aku ugut dia yang nanti bila dia besar, orang tak nak datang wedding dia. Terus dia pakai seluar jeans superdry dan tshirt Zara dan ikut. Ugutan menjadi hokey. 


Semalam dah siap ajak dia nak keluar belah pagi. Tapi dia jawab, dia nak bangun lambat sebab hari Ahad. I was like, oiiii, tiap hari kau bangun pukul 11 pagi kot. Tiap hari hokey sebab dia sekolah petang so aktiviti seharian ialah bangun lambat dan terus mandi dan lunch terus ke sekolah. Tak produktif betul budak ni. 


Kelas Korea dia untuk level 1B dah hampir habis. Lepas ni aku suruh dia register untuk crash course dan buat Topik exam for Korean language. Dia target nak sambung belajar di Korea which yang aku prefer dia belajar di Jepun. Jepun lagi best sebab ada gunung berapi meletup. So far, dia dah pandai bercakap dan membaca dalam bahasa Korea.  


Nanti bila dia besar, dia kena baca post ni supaya dia boleh tahu perangai dia yang kadangkala macam nak kena sekeh. Asyik ber why dengan aku kalau aku tak bagi dia buat sesuatu. Itulah bahana bila dibesarkan di negara omputih dan menggelarkan diri dia sebagai omputih celup. Cit. Kulit pun kadangkala berkilat hokey. Jangan nak berangan jadi omputih celup.





Dah.




***

September 6, 2013

Kasut Clark

.
.
.

Kelmarin ada orang email aku. Minta tolong buatkan satu opening speech untuk menteri. Siap dengan bagi content dan tajuk seminar tu. Masalahnya masa yang diberikan untuk siapkan speech tu macam esok lusa. Mana sempat sebab aku ni kenalah buat research dulu. Bukan boleh nak main tulis je. Maka, aku pun tolak. Ibarat tolak duit ke tepi tu. Haha. Tak ada rezeki. Kalau ada pun, bolehlah nak beli kasut clark 10 pasang. 




Program hari Jumaat yang mulia ini. Aku pengerusi viva student PhD. Harap dia tak panik nak jawab soalan nanti. 






***

September 5, 2013

Jom Buat Lesen Kereta Baharu

.
.
.
Jom kita semua tukar lesen baharu. Aku baru tukar ke lesen tu. Tak ada caj apa2 pun. Cuma aku buat untuk 5 tahun sekali gus. Dah alang2 ke situ. Nasib baik pergi pagi sebab orang tak ramai. 10 minit tunggu dah kena panggil. 


Masa pergi tu jangan lupa bawa gambar pasport sekali. So, JPJ nak IC, lesen lama, gambar pasport, duit nak barulah lesen yakni 30 ringgit untuk setahun. Itu je. Tak dan seminit dah siap lesen tu. Fuhh, memang cepat betul proses. 


Berkali2 aku pandang orang JPJ ni. Kalau sekali pandang memang macam uniform polis. Dua kali pandang pun uniform polis gak. Aku tak puas hati gak. Selama ada dalam JPJ tu aku pandang berkali2 dan tiap kali mesti sangkakan polis. Apakah?



Dengan lesen baharu ni, bolehlah aku nak sewa kereta di England nanti. Dulu masa aku nak sewa kereta, memang tak lepas sebab orang sewa kereta tu cakap, lesen keter macam tak betul je. Ini kerana, lesen tu seperti kertas laminate je.



Jom kita ke England dan beli coco butter banyak2 dan extra virgin olive oil di ASDA.






***

Restoran Jual Makanan Yang Sudah Berbau Busuk

.
.
.

Aku nak komen sikit pasal restoran ni. Semalam aku makan ikan bakar di bangi. Tempat yang aku selalu makan. Aku ambil ikan pari bakar. Seperti biasalah sebab selama ni aku memang akan ambil ikan pari je pun. Sekali ambil secubit aku dah bau lain macam. Tapi aku sangkakan tempoyak patin yang aku ambil yang berbau. Lepas lima kali ambil ikan pari tu, aku surrender sebab agak keras dan kering. Balik rumah, sakit perut. Cis. Takkan tempoyak patin sebab kanak 1 pun makan juga tapi dia tak sakit perut. So telahan aku ialah, ikan pari bakar tu. Samada ikan semalam atau ikan busuk. Sebab memang berbau busuk. Aku tu pun satu. Kenapa makan kalau dah berbau. Ishhhh. 


Berniaga makanan mestilah ikhlas. Itu amanah yang diberikan setelah membuka restoran. Berikan makanan yang baik dan masak dengan hati yang ikhlas. 



So bagaimana sekarang? Mogok 2 atau 3 bulan ke situ?





***

September 4, 2013

Pelajar Masters dan PhD Pula Hari Ini

.
.
.

Betapa naive nya pelajar bacelor semalam, lagi syahdu muka pelajar masters dan phd hari ini. Sekarang ni memanglah syahdu, tunggu esok lusa, dah sure makan pun termasuk dalam hidung. 



Semoga berjaya kepada pelajar masters dan phd yarrr (kanak 1 aka Along marah saya sebab ejaan 'semuga' saya macam zaman dolu. pastu saya cakap, nasib baik ada zaman dulu, kalau tak, dah sure tak ada ejaan. eh).





***



September 3, 2013

Pelajar Baharu Redha

.
.
.

Semalam pelajar baharu baru mendaftar di UPM. Semua universiti pun daftar semalam. Hari ni pulak, pelajar diperkenalkan dengan fakulti masing2. Maka, aku pun hadirkan diri sebab saja nak tengok muka pelajar yang innocent. Memang innocent habis kot. Tiap tahun gitu. Langsung tak ada yang mengantuk atau buat2 main handfon. Semua macam redha je. Aku pun diberi peluang untuk bercerita tentang mobiliti. Dah, aku dilantik untuk jaga program ni. Terus teruja habis mereka ni. Maklumlah mobiliti ni kalau dapat pergi, semuanya percuma. Flight ticket, tempat tinggal, makan dan diberi pulak duit belanja. Flight ke UK, Spain, German, Korea, China, Jepun dan banyak lagi. Kalau nak annyeong haseyo sangat, pergilah ke Korea tu. Saper nak bagi pree gitukan. 




Tak. Aku tak nak jadi pelajar lagi. Stress kot dengan exam bagai. 



Motif tulis hari ni ialah, esok aku raya. Wohoooooo.


***

September 2, 2013

Kelantan Di HatiKu

.
.
.


Pagi sabtu, aku dan kanak 1 fly ke Kota Baru. Sampai 8 pagi. Terus ke rumah Dato' .. dah lupa nama. Sarapan di sana. Pukul 11 pagi terus ke rumah pengantin lelaki yakni di Pasir Mas. Layanan first class. Makan best kot.Walaupun dan breakfast di rumah Dato' tadi. Tapi makan tetap makan. Lepas wedding, terus shopping tudung. Macamlah tak ada tudung di Ariani. No offense Fareeda. Pukul 6 petang dah fly balik KL. Malam TKO.


Sebenarnya kami yang dimaksudkan bukan aku dan kanak 1 je. Tapi 32 orang yang di sponsor oleh abang aku selaku bapak pengantin perempuan. Maka dalam firefly tu, kami je yang penuh dengan bunga telur bagai. 



***



August 30, 2013

Wind Chimes in a Bakery

.
.
.

Iklan Wind Chimes in a Bakery membuatkan aku buka youtube dan tengok. Short film yang sangat bagus. Director dari Korea dan memang bagus sebab semua shot memang unik dan jelas. Pelakon dari Malaysia. Hero Melayu dan heroin Cina. Pastu selit best friend India tapi sebenarnya Melayu. Hero Melayu memang bagus sebutan bahasa Inggeris. Malanglah pelakon Cina ada bunyi macam cina sikit.

Suddenly suka Ahmad Nabil berlakon. Jom semua tengok di youtube.


Silalah tonton.








Kepada peminat drama Korea, silalah tonton sebab sejibon macam drama Korea. Aku tak dapat sponsor pun dari samsung ni. ishhhh. 



***

August 28, 2013

.
.
.

Aku tekad. Tahun depan aku nak kurangkan lagi aktiviti yang tidak mendatangkan faedah. Jom.




***


August 27, 2013

.
.
.

Hari ni dah 21 syawal. Cepat betul masa berlalu. Rasa nak ramadan je kan. Sebab bila bulan ramadan, semua orang ada tenang. Semua orang akan bersabar. Semua orang akan sibuk dengan hal akhirat yakni mengaji, solat, bersedekah dan segala amal ibadah. Amat kagum dalam kesibukan setiap orang itu, masih ada masa untuk ramadan. Kagum juga bila semua umat Islam di Malaysia terutamanya (sebab aku tinggal di Malaysia maka itu yang aku nampak), sangat prihatin dan muhasabah diri pabila tiba ramadan. 



Rata-rata orang akan rindukan ramadan. Tak kira yang muda dan tua. Semuanya rindu ramadan. Namun, ia tetap akan pergi dan akan kembali lagi tahun hadapan. Kita akan bersyukur apabila kita dapat menikmati ramadan lagi. Tetapi harus ingat, mati akan tiba jua. Entahkan dapat bertemu ramadan lagi? 



Sementara masih bulan syawal, marilah kita berpuasa enam. Berpuasa enam hari di bulan syawal. Dapatkan nikmat puasa enam ini sementara masih hidup lagi. 



Bersedekahlah wahai teman.
Berilah harta yang paling disayangi kepada orang yang lebih memerlukan. 

Semuga apa yang dilakukan oleh kita, diberkati Allah.



Amin


***
.
.
.

Kanak 1 aka Along beli satu movie di Astro. Miracle in Cell No. 7. Dapatlah tengok 48 jam yakni 2 hari. First time aku tengok movie yang beli di Astro. Bila dah beli baru perasan yang Widad tak ada nak tengok. Abaikan dia.




Well, nangis tengok movie ni kot.





***

August 26, 2013

.
.
.

Hari ni black Monday untuk aku. Tak. Bukan ada peristiwa hitam pun takat ni. 



Hari ni aku pakai baju hitam, seluar hitam, tudung grey dan kasut grey. Kira grey tu dalam kategori hitam. Maka, black Monday for me. 





Langsung tak ada motif cerita hari ni. Sighhhh





****

August 25, 2013

.
.
.

Hari ni aku kerja. Sunday kot. Tapi aku gagahi dengan mengajar selama 9 jam. Mati kedu kejap. Actually ni ganti kelas sempena ramadan ritu.  
 
 
Anyways, aku cari makanan untuk breakfast tadi. Aku jumpa.
 
 
1 kuih keledek yang inti gula dalamnya. Kat Kelantan banyak ni. Entah apa nama kuih ni tah.
1 lepat pisang. Fuh dah lama mengidam ni. Dah 3 tahun tak jumpa.
1 setengah apam tepung gandum. Finally dapat jugak merasa setelah berhempas pulas mencari dan suruh Kanak 1 buatkan (mengapa satu setengah? well, sedang aku nak makan apam kedua yakni dalam kereta, kawan aku DrF lalu dan ajak borak, terus berhenti makan dan layan. Tercekik 2 saat tadi).
 
 
Maka, craving kuih muih dah selesai. Craving nak rumah bungalow bagaimana?
 
 
 
 
 
Mimpi Mimpi Mimpi Mimpi Mimpi (sila bunyi macam echo echo echo echo echo)




***

August 24, 2013

.
.
.

Dapat email dari Myeg. Ada 3 saman. Erk. Satu keter aku. Satu keter Widad. Satu keter Muhammad. Oleh kerana tiga kereta tu nama aku, maka akulah yang dapat saman. Sekeh kang di Widad dan Muhammad tu. Yang heran tu, keter aku tu, aku dapat saman tahun lepas tapi semalam baru dapat email. Saman tu, masa aku balik cuti dari Korea. Masa cutilah aku nak kena saman. Hishhhh.



450 melayang.



***

August 22, 2013

.
.
.

Hari ni aku bertungkus-lumus untuk siapkan permohonan geran. Mintak geran sampai 200k. Banyak tu. Dapat belum tentu lagi. So hari ni, since semua orang dalam dunia ni tahu aku akan ke opis, maka ramailah yang nak jumpa. Sana sini bercakap, cop, sign segala bagai. Sempat pulak aku kemas opis. Yup, aku berkemas ye kengkawan!


Well, sedang berkemas tu, aku terperasan. Ada plastik yang aku letak speaker yang dah tak pakai. Aku pun angkat plastik tu sebab nak buang. Boleh ke, plastik tu hancur dan putus2 bila aku nak angkat. Eh, plastik pun boleh reput ke? Masa tu tak teringat benda lain. Cuma teringat, mungkin plastik sepesel tu. Rupanya bila dah balik rumah, aku teringat, memang ada jenis plastik yang boleh hancur. Tesco memang bagi plastik gitu. So bila dah lama sikit, dia akan hancur bila angkat. Tapi masalahnya, habis bilik aku bersepah dek plastik halus. Vacuum memang nehi. So aku gagahkan diri untuk kutip.


Entah apalah motif cerita hari ni.. Ceh.




***




August 21, 2013

.
.
.

Aku pelanggan tetap Thai Odessey. Siap ada personal masseuse hokey. Macamlah orang lain tak adakan. I mean yang aku book setiap kali aku datang. Orang yang sama. Maka sebelum puasa ritu, aku pergilah. Bila dah habis urut, dia pun cakap. 




Masseuse: I go back Thailand. One man (month).

Aku: Ooo. I wait you (siap dengan tunjuk diri aku dan diri dia dengan harapan dia paham).

Masseuse: I back Malaysia September.

Aku: Ok, I wait you (masih dengan gaya tunjuk diri aku dan diri dia dan siap sengeh tanda aku tunggu kau).





Bila dia dah pergi. Aku pun terperasan. Eh, yang aku beriya macam orang jatuh cinta tu kenapa. Nak vait vait (wait wait) sangat! 




***
.
.
.



Saja suka-suka nak dengar lagu ni. Lagu Indon. Lagu dalam drama Ilaika Yusof masa ramadan. Tapi yang aku tak setuju dalam lirik tu ialah cinta cintun sampai gila. Wah, tragis tu.




***

August 20, 2013

.
.
.

Best juga setelah berpuluh tahun tak tengok filem Melayu lama yakni Singapura dilanggar Todak, aku rasa Bat Latif sangat pandai berlakon. Habis kena pukul dan henyak, dia tetap hafal skrip. Kalau filem dia kena pukul dek Normadiah lagilah sadis (filem Laila Manja). Sampai lembek kawan tu dipukul tapi dia tetap berlakon bagus.




Akhir cerita Singapura dilanggar Todak tu, Bat Latif mati dan semua penduduk kampung lari ke Tanah Melayu. Terus semua orang jadi warganegara Tanah Melayu dan berlakon dalam filem Yusof Haslam. Heh.



***
.
.
.

Anak aku si Muhammad yang praktikal di KLIA ni, sangatlah busy. Busy sampai tak sempat nak balik rumah. Mesti gara-gara selalu jumpa pramugari yang shantek2 dan syomel2. Pastu dia asyik cakap kena beli uniform baru sebab baju dia dah nampak besar dan geloboh. Dah kurus ke? Tapi since dalam surat khabar sebut tentang masalah MAS, tentu dia risau. Bukan risau pasal kerja dia tapi risau tak dapat jumpa pramugari. Apakah?




*** 

August 18, 2013

.
.
.

ni dari instagram. dari blog along jugak. gambar cucu. sofea al-latisya. payah nak suruh senyum. ni pun dah berpeluh2 nak bagi senyum dalam gambar. kesian akukan. gambar pun kena pinjam dari along. 






***

August 16, 2013

.
.
.

Yay. Maka sekianlah kursus 2 hari aku di Sasana Kijang. Phew! Aku belajar apa dari kursus tu? Yang aku tahu, ada Board simulation lagi 2 minggu dan case study dah dapat. Cuma pahamkan dan jadi board of director as in practical nanti. Lepas tu, aku grad. Wehooo!!! Aku dah boleh dilantik sebagai Board of Director. Elo, bukan 2 hari je kursus pastu boleh jadi Board of Director ye kengkawan. Aku dah hadir beberapa hari lagi masa bulan April ritu lagi. Pastu ini between ada lagi kursus sambungan. 



Jenuh kau! Belajar account, risk management, governance etc. 




Masa nak balik tadi, ada sesi bergambar. So oleh kerana ada 40 participant, maka kenalah ada yang duduk atas kerusi dan ada yang kena berdiri. Aku berdiri je kat tepi tu. Yang organiser pun panggillah semua dato' dan datok dan VVVIP untuk duduk depan. Tiba-tiba, dia orang panggil aku jugak. 'Propesor, come and sit here as well!!!'. Hahhaha, terus rasa macam nak bawak balik je kerusi tu. Aku disamakan level dengan VVVIP. Fuhhh. Mesti realitinya sebab aku terpinga-pinga kat tepi tu dan tak ada siapa nak duduk di kerusi sebab sure nampak gemuks bila duduk. Cis. Aku tertipu sudah. 



Esok aku raya. Woohooo.



***

August 15, 2013

.
.
.

Alim berjaya puasa enam hari. Baru hari pertama. Teruskan perjuangan anakku! 


Pagi tadi aku bangunkan Alim untuk sembahyang subuh. Malam sebelum tu, dia tidur pukul 3 pagi. Dia cakap nak terus sahur. Aku ok je sebab masih cuti sekolah lagi. 


So masa bangun subuh tu, aku dah panggil banyak kali. Tapi dia tak bangun pun. Alarm fon dia bunyi sampai bingit telinga aku. Aku terus ke bilik dia. Aku nampak dia duduk atas katil. Fon masih bunyi di sebelah dia tapi dia tak offkan. 






Aku: What are doing? Go solat.

Alim: (tengah pegang plastik stokin baru sambil nak buka plastiknya).

Aku: What are you doing? What is that?

Alim: (masih pegang plastik stokin tapi masih blur).

Aku: Off the alarm now. Go solat.




Alim terus bangun dan masuk bilik air. Rupanya kawan tu mamai sebab baru je nak tidur  yakni pukul 3 pagi, dah kena bangun sembahyang subuh. 



Hambek kau. Mengigau jadi hantu setokin rupanya. 






***

August 14, 2013

.
.
.



Baju dan seluar kerja dah gosok untuk esok. Eh, bukan aku yang gosok yar. Along yang tolong gosokkan. Esok dan lusa aku kena hadir NIEW. Cer teka apa makna acronym NIEW. Nam Institute for the Empowerment of Women Malaysia. 


Saper nak bagi kalau ada dilantik jadi Director lepas pencen esok lusa. hahahha, mesti tragis semua orang bila aku jadi directorkan. Dahlah semua yang hadir ni dalam kalangan, KSU, TKSU, CEO, Datok, Datuk, Datin Paduka, VVVIP dan segala yang top top person. hahhaha KSU tu Ketua Setia Usaha, TKSU tu ialah Timbalan Ketua Setia Usaha. VVVIP tu ikut koranglah nak berikan maknanya. 








***

August 13, 2013

.
.
.

Aku pergi ke open house rumah kakak aku di Ampang pada raya ketiga ritu. Dia panggil caterer yang sangat organize. Caterer pakai uniform bagai. Eh, bukan semua caterer pakai uniform ke? 


Makanan? Sangat best. Ada nasi impit. Kambing kuzi. Rendang daging. Roti nan. Kuah dal. Kuah kacang. Ada nasi mandi. Entah kenapalah nama ada mandi bagai. Entah apa lagi makanan yang panjangnya satu corridor. Corridor yang pendek. hahaha. 


Tapi lagi best bila, empunya caterer tu ternampak aku dan terus dia tanya,



Empunya Caterer: Ini Datin Paduka ke?

Aku: Eh, bukan! (How I wish! Tapi, aku sengih malu2).


Tiba-tiba.


Anak Datin Paduka: Eh, bukan. Ini adik dia. 





Terus beredar nak ambil makanan tetapi glamour dua saat tu sudah cukup untuk aku menikmati kuay teow goreng yang sedap. Dua kali tambah hencik.







***











August 12, 2013

.
.
.
Memang betullah kata orang. Menabung di tabung haji dari kecil. Memang pun menabung dari kecil tapi adakah kita sudah daftar haji? Menabung dan daftar haji adalah dua perkara yang berlainan. Boleh menabung banyak2 tapi kalau tak daftar, tak boleh pergi haji ikut tabung haji. Kalau nak pergi sendiri bolehlah kot. 



Maka ceritanya. Widad baru daftar hari ini. Maksudnya dah menabung tapi baru daftar hari ini. So ikutkan tarikh dia layak untuk ikut tabung haji untuk menunaikan haji ialah lagi 53 tahun akan datang. So jom kita campur umur dia. Now dia 19 tahun. Campur dengan 53 tahun. Maka dia akan tunai haji masa umur dia 72 tahun. Hmm. Kalau duit terlebih lagi, bolehlah pergi yang private punya. Yakni paling kurang pun 100k. Boleh pergi 2 minggu. Buat yang wajib. Samalah seperti orang pakistan buat haji dari UK. Pergi dua minggu je kot. 



Persoalan sekarang. Adakah kita semua sudah daftar haji? Silalah beramai2 guna duit raya anak2 untuk daftar haji anak2. Cuma RM1300 ringgit dalam tabung haji untuk membolehkan anak kita mendaftar. Yang kita punya, dah sure daftar kan! Dah ke?




Tak lama lagi, kalau daftar haji di tabung haji, kena tunggu 100 tahun.


***