April 7, 2014

Dilemma

.
.
.

Jadi supervisor untuk student Master and PhD satu hal. Nak cari examiner untuk student-student tu pun satu hal yang besar gak. Itu belum nak tempah baju AKU untuk konvo kanak-kanak lagi. Eh.




***

March 4, 2014

Tidak Terlambat

.
.
.

Tahun ni aku cuma belikan baju raya untuk dua orang kanaks. Widad dan Alim. Sebab Muhammad dah kerja maka dia suka hati nak beli baju apa untuk dia sebab dia ada gaji. Mesti dia happy sebab aku tak ada untuk luluskan permohonan baju yang dia nak beli. Taste aku lah kan.

Tapi.

Aku akan belikan juga baju Melayu. Nanti akan cari kain dan tempah di Kajang. Don Khair nama tailor tu. Tahun lepas buat kat dia, memang best baju tu.

Tema baju Melayu mereka tahun ni.

Tema sukahati. Baju Melayu cekak musang potongan moden yakni tiada pesak dan dipakai dengan jeans hitam.


Perempuan? Beli je jubah jumana kat damansara tu. Senangkan




***

February 23, 2014

Pratikal Praktikal Phoebe

.
.
.

Aku pesan pada students master dan phd. Jangan suka merungut. Jangan suka mengeluh. Jangan suka kutuk mengutuk orang itu dan ini. Jika tidak, mesti susah nak siapkan tesis tu. Memanglah betul sebab asyik nak merungut, asyik nak mengeluh, asyik dan mengutuk orang lain, mesti tak ada masa nak siapkan tesis. 



Take it easy. Ikut je arahan aku. Aku suruh baca 50 jurnal. Kau baca. 
Aku suruh tukar teori. Kau tukar teori.
Aku suruh buat artikel untuk jurnal. Kau buat artikel untuk jurnal.
Insyaallah semua akan berjalan lancar. 


Kalau tak nak ikut.


Buat universiti sendiri.






***

February 20, 2014

The Best Diet In History

.
.
.

Just simply don't eat anything. I mean food obviously. Full stop.







only for three days. please do not follow this diet. this is super duper ridiculous. *wink

***

February 15, 2014

Potatogratin dan Ribbon&Circus Food Bloggers

.
.
.

Aku mengaku. Aku ni memang tak berapa rajin nak masak di rumah. Bagi aku, senang je makan kat kedai. Suka hati nak order apa. Tapi, aku ni suka tengok gambar makanan di instagram. Instagram Potatogratin dan Ribbon & Circus. Walaupun tipon aku ni kecik, tapi tengok gambar makanan pun aku boleh tersedak. Tersedak hayir liyor hokey. Sebab macam lazat je. Tapi potatogratin sangatlah baik sebab sekali tu aku minta dia beri resepi pineapple upside down. Dia terus buat dan tunjuk gambar. Bahagia aku seminggu. Heh.


Namun di instagram tak boleh nak besarkan gambar. Nak bagi puas hati. Nasib baiklah mereka ni ada blog. Aku pun bolehlah nikmati gambar tu. Gambar je tapi. Along sila try semua resepi. *paksa


Thanks to Potatogratin. Mohon untuk besarkan semua gambar di blog tu boleh?


Klik sini untuk potatogratin (dalam instagram, nama dia potato gratin)


Also, to ribbon & circus. Kenapalah tak update blog sejak setahun sudah. Ye ke setahun? Tahun lepas ke? Silalah. Aku tengah kemaruk ni. Kemaruk gambar. Apakah??



Klik sini untuk ribbonandcircus (dalam instagram nama sama)




Jomlah kita sama-sama berjuang untuk menikmati masakan yang lazat.

Bila?


Mullahhhh (bahasa Korea ya hencik)


***


February 5, 2014

Consider as Rude

.
.
.

Rude students are when you ask student A to phone student B, telling student B to come and see you and student B said 'why'. I find it truly, fully, all the lys rude. For crying out loud, a lecturer wants to see you. Just go and see her/him. Whats with the 'why'?. Like duhhhhh!





****

February 1, 2014

Tahniah

.
.
.

Hari ini. 1 Februari 2014.


Syukur.


DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong telah menganugerahkan gelaran: 


Darjah Seri Mahkota Wilayah (SMW).


kepada,


Ketua Setiausaha Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi.


Datuk Seri Nurmala Abd Rahim.


Tahniah untuk kakak aku. Mak dan Abah tentu bangga sekali.


Kami sekeluarga turut bangga. 





***








January 30, 2014

Habislah Duit Aku

.
.
.

Saja nak jadi drama queen. Tak ada maknanya nak tantrum takat duit je kan. Kalau dah habis, duduk diam-diam sudah. Kalau dah shopping handbag rege 9k, tak payah nak kecoh. Puasa je sepanjang dua tahun tanpa henti. Barulah berbaloi handbag tu. Dapat gak pahala puasa tukan.


Tak ada pekdah nak kesal kalau duit dah habis. Kalau takat makan ikan bilis goreng, lagi mahal lah kehidupan sebab ikan bilis pun mahal giler kot.


Tak payah nak tantrum lagi. Kalau gaji dah habis bulan januari ni, cuti lak esok lusa dan tulat, duduk diam2 kat rumah sambil angkat kaki atas kerusi sambil makan kuaci sambil tengok tv. 




Hambek.












***

January 29, 2014

Tips Menulis Artikel Akademik

.
.
.

Baca dan baca banyak artikel yang sudah terbit.

Pastu tidur.









*yawnnnnnnnnnnn






***

January 28, 2014

Duit Ke?

.
.
.
pada suatu hari, aku dapat sampul ni. terus dimasukkan dalam beg. terfikir. apalah ada dalam sampul cara gini. nak katakan kuih, mana lak ada kuih koci korea kan. eh

bila buka, hambek kau, duit rupanya

aku kira dari jauh. ada 6 ikat. wah, main ikat reben je ni

satu ikat ada 1 juta won. maka kayalah aku pada hari tu. terus joli sakan





Best juga bila kaya kejap. Dalam sehari je, aku habiskan duit ni. Maklumlah joli tak hengat. Lepas tu terfikir, tak nak simpan sikit masuk frame ke? Memang taklah nak hengat masa tu.





Gambar ni frame boleh kot….


***

January 21, 2014

Padan Muka

.
.
.

Kalau dah tau diri tu tua. Itu dan ini tak boleh nak makan. Sedarlah diri tu sikit heh.


Motif cerita. 


Padan muka aku.




***

January 19, 2014

Ingin Jadi Penyanyi Pula

.
.
.

Bila baca dalam akhbar.
Pendapatan penyanyi muda.
Setahun RM5,000,000.
Maknanya lebih kurang.
RM 500,000 sebulan.
Lebih kurang 130 juta won sebulan.
Motif nak tukar ke won?

Tak perlu nak ada phd.
Tak perlu nak baca buku sampai kurus. Eh.

Boleh kaya.

Motif cerita.
Aku nak jadi penyanyi jugak.


…?




***

January 13, 2014

Beli Rumah Baru Kita

.
.
.
Rata-rata orang nak jual rumah.
Semalam saja ada dua rumah kami tengok.
Kononnya nak beli.
Tapi agak mahal.

Memang rumah mahal kini.
Tapi perlu ada rumah.
Untuk masa depan.
Bukan untuk aku.
Sebab aku dah ada rumah pondok.
Cukuplah untuk tampung segala.

Untuk anak-anak.
Masalahnya.
Mahal dan banyak perlu di perbetulkan.

Terfikir.
Generasi akan datang.
Mampu ke beli rumah yang kecil tapi mahal.
Kesian.

Generasi tu.
Anak-anak aku.
Kerja besar mana pun.
Belum tentu mampu beli rumah.
Takat apartment.
Dah sampai RM380k.
Berdarah bijik mata pun.
Belum tentu dapat.




Khemah?



***

January 12, 2014

What Have You Done?

.
.
.

Vitamin B complex
Folic acid
Iron tablets
Anaemia
Kuaci
Heart failure
Osaka
Seoul
Sidai Kain
IOI Palm Garden
198/150




****

January 6, 2014

Aku Punya Banyak Masa

.
.
.

Jangan kau tak percaya.
Aku penulis lirik ok.
Actually, memang aku ni pernah tulis lirik.
Satu lirik omputih.
Jangan memain oi.
Aku tulis omputih.
Itu dulu.
Dah dapat bayaran setimpal.
So tak boleh nak claim cekadak lagi dah.

Pastu ada lagu Melayu.
Dah selesai.

Now.
Aku tulis 20 lirik lagu.
Memang fuiyooo.



Tak dapat bayaran pun yang ini.
Sighhhhh.


Nanti bila dah siap lagunya.
Aku siarkan di sini yar.


Ada sesaper nak upah aku tulis lirik lagu mereka??
Sila hubungi aku cepat.
Aku punya banyak masa ni.







***

January 3, 2014

Holiday Plan for This Year

.
.
.

Alim cakap. 'Mum, I want to go to Korea this year'.
Aku cakap. 'We'll see'.
Alim cakap. 'Can you not say we'll see, mum. Because, it means, definitely no to me'.
Aku cakap. 'We'll see'.


Haha, best juga dera budak kecik ni sebab kalau aku kata ya ke Korea tu, dia akan tanya dua juta kali nanti. Letih nak jawab.



Maka, kita akan ke Australia main dengan kangaroo hokey.



Or.


Not.



***

January 2, 2014

Jom Pindah

.
.
.

Along pindah rumah baru.
So semua anak2 aku yang lain datang tolong.
Terharu kejap.
Walaupun Lana, Vivy dan Sofea cuma sepahkan rumah Grandma.

Taklah aku risau nanti.
Bila aku dah mati.
Anak2 akan bekerjasama.

Nak risau apa lak kan.
Dah mati.
Mati jelah.
Tak perlu nak risau yang hidup tu.
Pandai dia orang lah nak buat apa nanti.
Betul tak?

Well.
Aku main dengan cucu satu hari suntuk.
By 9 malam.
Aku TKO dulu.
Letih tengok cucu.
Bukan letih jaga cucu pun.



***

Kutu Merayap

.
.
.

Tahun ni aku main kutu lagi.
Kali ni tambah dua nama.
Ya.
Aku still main kutu.
Dah tua bangka pun main kutu gak.
Kalau tak main kutu, sure duit tu habis aku joli.

So, tahun lepas punya kutu.
Aku dapat beli barang.
Kononnya barang kemas.
Bila aku mati.
Bolehlah anak2 aku dapat satu sorang.
Buat kenangan.

Tapi bertabah main kutu ni.
Fakulti aku je ada 8 baris kutu.
Bayangkan satu orang akan dapat 1,200.
So kalau main 8 nama sebab ada 8 baris.
Boleh dapat 9,600.
Kaya walawei.

Dah.



***




December 26, 2013

Memo Terbuka Untuk Alamanda, Putrajaya

.
.
.

Mengapa Alamanda begitu panas?
Terutama hujung minggu dan hari cuti khas dan am.
Adakah perlu ke Alamanda semasa waktu pejabat sahaja?



Tapi.
Waktu pejabat pun panas juga di Alamanda.
Bagaimana?


Adakah aircond di Alamanda tidak berfungsi?
Atau ingin jimat letrik?


Saya selaku pelanggan tetap Alamanda inginkan penjelasan.
Sangat tidak selesa jika ingin berjalan-jalan sambil shopping di Alamanda yang panas.


***










December 24, 2013

Wrap Salad Ala Korea

.
.
.

Masa tinggal di Korea.
Aku cukup tak paham kenapa mesti makan salad wrap.
Yakni.
Ayam atau daging yang diwrap atau dibungkus.
Dengan daun salad yang pelbagai rupa.
Juga dengan cili, bawang putih dan sambal dan segala macam.
Dan terus masukan semuanya dalam mulut.
Nganga besar ye kengkawan.

Aku terfikir.
Tak boleh ke makan salad seperti biasa.
Yakni.
Potong kecil2.
Dan gaul dengan olive oil, garam and pepper.
Or letak macam2 punya perisa.

Tapi.
Baru aku paham
Memang sedap giler kot.
Bila semalam.
Aku try.

Makan karipap.
Yang dipotong kecil.
Dibalut dengan daun salad.
Sungguh sedap.


Jomlah kita try.
Aku boleh makan.
Satu bungkus salad.
Yang dibeli di Cold Storage.
Yang tak perlu dibasuh.
Kerana sudah dibasuh 3 kali.
Mengikut tulisan di luar plastik tulah.

Sedap pulak dan tak sedar.
Habis sebungkus.
Salad.
Dan tiga karipap frozen IKEA.


Sekarang ni aku perlu makan banyak vege.
Untuk sihat.
Yerait.





***

Viva Master

.
.
.

Tahniah.
Kepada student master aku.

Norhidayati Ismail.
Lulus Viva dengan cemerlang.

Minor correction sahaja.
So aku bagi tempoh 2 minggu untuk betulkan.


Comprende.



p/s silalah buat phd lepas ni yarrrr.


***

December 17, 2013

Korea Vs Jepun

.
.
.

Korea ada bayam.
Jepun ada Michiko.

Mengikut tajuk di atas.
Aku rasa aku nak present paper di US.

Actually, aku dimestikan pergi ke satu conference anywhere in the world.
So aku kena pilih mana negara yang aku suka.
Dalam masa dua tahun.
Dua conference kena pergi.
Not.

Aku ditanggung beres.
Dari tiket.
Hingga ke beli kuaci.
Heh.

Not that aku suka US.
Tapi aku suka nak makan bayam Korea je.

Apapun, aku kena pilih.
Mana nak pergi.

Cita-cita nak ke Portugal dah lama terkubur.
Aku akan pilih negara yang boleh aku nak makan senang.

Semua negara makan senang.
Cuma halal tak halal je.

Made in Taiwan amacam?
Tak terhingin ke?
Dulu masa muda memang suka Taiwan.
Sebab ada Chow Yun Fatt.

Now, ke arah keinsafan.
Pergi Indon beli telekung cantik.
Walaupun Vietnam yang dah turun salji
Pun ada telekung lagi cantik.

Insaf ye kengkawan.
Beli telekung online pun ok.
Dari lycra.
Hingga cotton bunga-bunga.
Boleh je solat dengan baik.


Esok aku busy.
Kerja tak hengat dunia.

Tak baik tak hengat dunia.
Baca ayat quran banyak-
Persiapan mati.



***

December 16, 2013

Burn 60 untuk Diet

.
.
.

Ingat tak aku cerita tentang Burn 60.
Kononnya supplement untuk diet tu.
Well.
Aku dah try.
Nak tahu apa kesudahannya.


Sebelum tu nak bagi tau ni dulu.
Tujuan ambil Burn 60 ialah lebih bertenaga sambil berdiet.
Memang taklah menjadikan.
Maklumlah diri sendiri yang tak boleh nak telan.


Actually Burn 60 ni elok untuk orang lain.
Tapi bukan untuk aku.
Burn 60 ada caffeine.
Which yang aku allergic caffeine.
Sure pening tahap entah apa lepas ambil tu.


So aku cuma try 4 hari je pun.
Hahha.
Cerita macam makan sebulan.
Aku jadi loya bila dah telan tu.



So terus surrender.
Now Widad je telan Burn 60 tu.
Dia dah turun 3 kilo.
Jadiklah.

Dia orang muda.
Boleh je nak aktif lepas makan pil tu.

So siapa nak try Burn 60.
Pergilah ke GNC.
Ada offer.


Lagi pun Burn 60 boleh hilangkan mengantuk di pagi buta.
Dan buat french toast untuk breakfast.
Eh.





***

December 14, 2013

Bersantai di Jepun?

.
.
.
Baiklah.
Aku nak juga cerita pasal Jepun.
Masih tak decide samada nak ke sana atau tidak.
Setelah real case, ada yang kena radiation.

So kenapa dengan radiation?
Well, kalau mengandung (which yang aku tak akan mengandung lagi)
Akan dapat anak cacat.
Banyak evidence yang ada di Jepun.

Bila mana perang dunia ritu.
Yang bom hiroshima dan nagasaki.
Ramai yang anaknya cacat.
Sebab effect dari bom tu.

Paling tidak pun.
Sure dapat cancer dari radiation tu.

Tapi.
Masalahnya.
Tahun depan ada conference kat sana.
Otukeh?
How?

Apa jadi kat orang yang kena radiation tu.
Yakni kawan Widad punya kawan tu.
Well.
Of course.
Dia tak boleh mengandung.
Dalam 3-10 tahun ni.

Nak dikesalkan tak boleh.
Sebab orang lain pergi Jepun, elok je.
Dia je yang terkena.
Betapa malang dia tu.
Bangsa Cinalah tapi.
Tak tahulah dia tahu nak redha ke tak.

OK.
Jom conference US kita.
Or kita conference di KL je.
Sighhhhh.






***


December 9, 2013

Siapa Ke Jepun Baru-Baru Ini? Sila Jawab

.
.
.

Kawan Widad punya kawan bercerita.
Ahli keluarga dia dan sorang rakan dia telah pergi bercuti di Jepun.
Baru balik minggu lepas.
Balik je, mereka rasa badan tak sedap.
Terus ke sepital.
Doktor dapat kesan (setelah discan bagai kot), yang mereka tu kena radiation.
So dah diberi warning untuk tidak boleh mengandung dalam masa 3 hingga 10 tahun.


Jawab kau. Baru nak bercuti sakan ke disneyland. Maka, Jepun ku cancel……

Siapa yang dah pergi tu, silalah cek doktor yarrrr.








***

December 4, 2013

Pejamkan Matamu

.
.
.
Khusyuk, sangat penting dalam mengerjakan solat, bahkan ia menentukan pahala solat yang akan diterima oleh seseorang. Nabi SAW menegaskan: “Sesungguhnya seorang lelaki yang melakukan solat, dia hanya mendapat pahala satu persepuluh, satu persembilan, satu perlapan, satu pertujuh, satu perenam, satu perlima, satu perempat, satu pertiga ataupun setengahnya.” (Riwayat Abu Ya’la). 


Memejamkan mata 
Perbuatan memejamkan mata dalam solat menurut Dr Hassan Ali al-Saqqaf adalah mustahab (sunat) apabila ia boleh menenangkan hati, membantu melahirkan kekhusyukan dan membantu merenungi makna yang dibaca dalam solat, sama ada ayat al-Quran mahupun zikir lainnya.




Katanya, apa saja yang dapat menolong untuk melahirkan khusyuk solat ataupun ketaatan lainnya, maka ia dikira sunat. Menurutnya, hal ini disepakati kalangan ulama ahli penelitian (tahqiq), antaranya Imam Nawawi yang menegaskan: “Adapun memejamkan mata dalam solat...maka menurut pendapat yang terbaik adalah dibolehkan dan tidak makruh apabila tidak ada bahayanya, kerana boleh jadi perbuatan memejamkan kedua-dua mata itu mampu membantu melahirkan khusyuk dan menumpukan hati.” 


Ibn al-Mundzir dalam kitab al-Ausath mengatakan: “Menurut alim ulama bagi menjaga kualiti solat (khususnya menjaga mata) apabila seseorang yang menunaikan solat tidak mencapai khusyuk dalam solatnya, maka hendaklah dia memejamkan kedua-dua matanya.”




*google hmetro


***

December 3, 2013

Azab

.
.
.

ANTARA AZAB BAGI MEREKA YANG MENINGGALKAN SOLAT


Dunia :
1. Allah SWT menghilangkan berkat dari usaha dan rezekinya.
2. Allah SWT mencabut nur orang-orang mukmin (soleh) daripada (wajah) nya.
3. Dia akan dibenci oleh orang-orang yang beriman.



Sakaratul Maut :
1. Ruh dicabut ketika ia berada didalam keadaan yang sangat haus.
2. Dia akan merasa amat azab/pedih ketika ruh dicabut keluar.
3. (su’ul khatimah)
4. Dia akan dirisaukan akan hilang imannya.



Alam Barzakh :
1. Dia akan merasa susah (untuk menjawab) terhadap pertanyaan (serta menerima hukuman) dari Malaikat Mungkar dan Nakir yang sangat menggerunkan.
2. Kuburnya akan menjadi cukup gelap.
3. Kuburnya akan menghimpit sehingga semua tulang-tulang rusuknya berkumpul (seperti jari bertemu jari)
4. (Siksaan binatang-binatang bisa seperti ular, kala jengking dan lipan)



Hari Qiamat :
1. Hisab keatasnya menjadi sangat berat
2. Allah SWT tersangat murka kepadanya.
3. Allah SWT akan menyiksanya dengan api neraka.








*peringatan diri sendiri




** fb university of life



***

November 29, 2013

Mengumpat

.
.
.
Dosa Mengumpat

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: "Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" - Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad
 
 
*peringatan untuk diriku



*google


***

November 7, 2013

Burn 60 untuk Kurus dan Scarlet Johansen

.
.
.

Kanak Alim cuti seminggu ni.
Widad memang cuti pun.
Minggu satu lagi baru uni dia mula.
Minggu ni pulak, student di uni aku cuti.
Cuti sem.

Aku.
Aku kerja Jack.
Semalam aku kerja dari pagi hingga malam.
Terror kan.

Motif cerita hari ni?
Aku tengah mula diet.
Erk.
Dah berjuta kali kot.
Diet semua tak menjadi.

Duduk Korea setahun.
Aku boleh kurus.
Duduk Malaysia.
Opkoz tak leh kurus.
Makan sedap gilos kot.

Balik pada citer diet.
Aku ni ahli GNC.
So belilah Burn 60.
Sebab birthday bulan lepas.
Aku dapat diskaun 35%.
Beli berbondong supplement.
Makan belum tentu.
Ceh.
Membazir.

Burn 60.
Energy dan vitality.
Health maintenance.
Macam tak burn fat pun.
Tapi tiap pagi.
Aku taklah mengantuk tak tentu arah.

So far dah telan 5 hari.
Macam ok.
Timbang berat tiap saat.
Memang lah tak turun.
Malah naik adalah.
Pehal.

Nak workout?
Treadmill je.
Tapi kena pakai knee guard.
Lutut kanan yang aku jatuh 6 tahun lepas baru rasa sakitnya.
Tapi kini.
Lutut kiri yang aku lupa bila jatuh.
Sakit bagai dihiris.

Itulah masa muda dulu aktip tak hengat dunia.
Bila tua, nak aktip dah tak boleh.
Berdetup2 lutut bila naik tangga.
Itu belum naik tangga shopping mall.
Memang aku gagah naik.
hahah. Memang tak kelakar.

So lepas habis sebotol burn 60.
Aku bagi tau korang ye.
Kalau bagus.
Korang boleh makan.
Or telan.
Ikut suka mana senang.

Cita-cita nak jadi.
Scarlet Johansen.
Memang jauh cita-cita tu.
Jadi mak Scarlet pun okay lagi.



Sila browse di google.
Camner rupa Burn 60.
Aku malas nak upload gambar.







***

October 24, 2013

Aku Kaya?

.
.
.
.


Ya.
Aku dapat geran.
RM189,800.
Syukur.
Bolehlah mula kerja.


Tapi.
Takut nak guna duit banyak ni.
Kang tak pasal masuk neraka.


Maka lepas ni nak buat iklan.
Ambil 2 orang GRA.

Jom saper nak apply.
E-mail aku cepat.


Student PHD dapat gaji RM1800 aku bagi.
Student Masters dapat gaji RM1500 aku bagi.





Jom apply.
Aku kena buat iklan macam dlurpak.






*aku nak kira duit tabung King Sojung aku.


***



October 22, 2013

Throwback: Venice, Italy - Part 2 - 2011

.
.
.

Orang throwback.
Aku pun nak throwback.


Seperti dimaklum sebelum ini.
Aku akan letak gambar masa di Italy.
Masa 2011 tak mampu nak upload di blog.
Maka hari ni baru nak buat.
Cis.

walaupun venice ni sangatlah kecik tapi kalau kena turun dan naik tangga all the time, memang boleh pengsan dua saat



tak naik pun gondola belakang tu. tapi dapat ambil gambar pun jadilah. sejuk kot nak naik gondola tu


sejuk gilos hingga alim pun tersengguk. actually ni masa ni ear drum dia popped. so dia tengah sakit tu



siapa comel angkat tangan. me and alim opkos

bukan cantik pun bangunan di venice. tapi nak gak ambil gambarkan.

mum: you know what, honey. we are not coming back here. 
we bought something to eat. tapi as usual, bukan sedap mana pun. 

sejuk yang amat kot. yang pergi masa winter tu kenapa jah oiii

ok honey, lets climb this one now. did you count how many so far?

so-called-gambar perasan tembam

masih old school sangat jaket bulu tu. nak satuuuuu

let me see. lepas ni balik england semula. eh, aku orang Malaysia. kenalah balik Malaysia. hisssh, lambat lagi rupanya nak balik Malaysia masa ni. ada lagi 4 bulan kot baru boleh balik Malaysia. nak satayyyyyy






Nah.
Gambar aku yang banyak.
Gambar Widad satu pun tak ada.
Padan muka Widad.
Saper suruh jadi jurukamera.
Lagi pun gambar awak dah banyak kot.



Ok, nanti aku letak gambar venice lagi.
Macamlah ada orang nak tengokkan.










***

Reborn

.
.
.

Since dah banyak sangat urat saraf ni sakit.
Aku pun pergilah cuba di Reborn.
Walaupun aku masih urut di Thai Odessey yang best tu.


Biasalah business nikan.
Aku cuma nak urut sekali sebab nak try.
Akhirnya termakan dek pujuk rayu dan jadilah ahli.
Cis.
1800 kot. Tambah sekali topup tu.

Apparently.
Tukang urut yang pertama tu.
Terus buatkan aku tak leh jalan dalam 5 minit.
Sakit kot.

Urut kedua.
Terus sakit yang tiada kaitan.
Tak hingin aku nak suruh dia lagi dah.

Urut ketiga.
Best juga.
Tapi.

Aku dah sakit dan lenguh lepas kena urut ni.
Lagi teruk kot.
Dari sebelum kena urut.


Apa jampi si Reborn ni ek.




Reborn sangat.
Aku dah kena tipu.








***

Diet Tak Menjadi Sangat

.
.
.

Aku rasa macam nak diet.
Maka pagi ni dah minum susu so-called-diet.
Actually bukan nak kurus sangat.
Tapi aku memang nak kurus.
5kg je pun.
Tak leh lebih.

Lagi pun.
Lutut aku dah buat hal lagi.
Ni mesti kes dah berat dan lutut tak mampu.

Aku pun.
Cuba itu dan ini.
Macam tambah dari kurang.
Mana tak nya.

Aku beli 10 pack penne bolognaise.
Aku beli 4 set meat balls.
Semua dari ikea.
Restoran Mak Sedara semua orang.





CRS anyone?? Slurpp.



*CRS chicken rice shop.



***



October 21, 2013

Mengata Itu Berdosa

.
.
.

Hoi Perempuan.

Sedarlah sikit diri tu dah tua. Dah berkedut. Dah tak larat. Dah sakit lutut. Dah semput bila naik tangga. Dah tak boleh makan macam2. Dah badan berangin. Dah tak boleh nak berholiday sakan. Dah tak boleh nak pakai baju ala k-pop (motip?). Dah macam2 tak boleh. Kau masih tak sedar lagikah? Orang tua tak sedar diri.





Ok dah. Aku dah beritahu pada diri aku hari ini. 




Motif?





Kes mengata diri sendiri ni.






Muahahahhahahhaha.











***

October 16, 2013

Makanan dan Gambar di Raya Haji

.
.
.

Raya haji tahun ni sangat seronok. Tahun lepas aku raya sorang di Korea. Kerja masa tu maka tak masak apa pun sepesel. Tapi tahun ni, aku suruh Aliaa dan Widad masak,



1. pasta bake
2. chicken wrap
3. pasta with original gravy
4. roti canai with rendang daging
5. capati with rendang
6. nasi berlauk (sambal telur rebus, paprid)
7. fruit tart (order 2 kotak - 50 biji)
8. fresh orange



Punya banyak makanan tapi aku cuma makan roti canai dan pasta je. Lepas tu kenyang sampai pagi ni. Bila dah banyak makanan, terus tak lalu.



Tahun depan buat satu jenis je cukup. Jangan nak tamak.



Kanak 1, 4, 5 dan 6 ( Aliaa with baju kurung, Muhammad and Alim with baju Melayu style Johor but with cekak musang, Widad with jubah Arab). Aku? Tukang ambil gambar. Aku pakai hanbuk. Eh.



***

October 1, 2013

Throwback: Venice, Italy - Part 1 - 2011

.
.
.

Sekolah Alim masa dia di UK ritu asyik lah cuti. Elok gak buat gitu. Setiap 7 minggu sekolah, mesti ada cuti seminggu atau dua minggu. Memang government UK ni pentingkan perasaan dan jiwa kanak2 dan juga masa yang perlu diluangkan oleh ibu bapa bersama anak2 mereka. Betul gak tu. Dia orang memang galakkan keluarga keluar bercuti. 


Tapi tulah kan. Masa di UK, bercuti mestilah paling lekeh pun ke Ireland dan Europe as in Spain, Portugal, Belgium, Italy, German dan banyak lagi. Dan paling jauh pun, terus je ke US. Nantilah aku cari gambar aku di US pulak. US as in America.


Ok, Jom tengok gambar. Mahaplah sebab aku tak jumpa gambar aku. Cis. Nanti esok aku update gambar di Venice lagi. Kamera lain.

Alim, Widad dan Aliaa kena tunggu aku turun tangga which yang mengambil masa lama kot. orang tua

mentara nak tunggu Aliaa tengok peta. yang lain kena redha

siap bawa tripod lagi sebab senang nak ambil gambar sendiri nanti

menderlah gadis Malaya tu menungkan


tukang kayuh gondola. memang semua pakai uniform gini. baju dalam jaket tu memang berjalur. 


Venice ni banyak pulau kecil. so asyiklah jambatan kecil kena lalu dan opkoz kena naik dan turun tangga. 






Ada banyak gambar di Italy. Nanti aku upload lagi walaupun memang aku dah upload sebelum ni. Saja nak ingat.





***

September 30, 2013

Throwback: Trip Ke Belgium

.
.
.

Jom tengok gambar ni semula. Ni masa aku sabbatical di Ireland dan UK- 2011. Masih sempat berjalan ke Belgium semata nak naik kapal dan makan cokelat belgium yang sedap gilos. Also, mengingatkan aku pada peristiwa bila sedang tidur dalam kapal tu, ada orang ketuk kerana dia ingatkan aku ni doktor medical. Mungkin ada orang sakit tenat dalam kapal tu kot. Dua saat fame menjadi doktor sepital dah cukup buatkan aku makan sebakul cokelat lepas tu. 

pokok unik di belgium. unik ke?

belgium. masa ni sejuk gilos kot. masih winter. with along. 



travelodge di UK. sebelum sampai ke Hull kot.  widad and alim and me






Best juga masa sabbatical kerana aku tak perlu nak fikir pasal kerja.






***


September 24, 2013

Last Day Disaster Sangat Haru

.
.
.

Hari ni Grandma busy. Hari Isnin, Selasa dan Rabu memang tak tentu hala. Meeting sana bengkel sini ceramah di minun. Tapi kaya tak gak. hahah, entah apa kaitan!



KL Tower yang aku pun tak teruja nak tengok tadi tapi bolehlah pulak last day of Women Director Program kat situ. Aku sikit pun tak excited. Tapi yang terlebih excited ialah sebab hari ni dah last day of the course. Phew. Memang kalau tak jadi Board of Director, aku mogok lapar dua jam. 



Kesian kanak 1, 5 dan 6. Kena tunggu aku 3 jam kot. Sampai biol dia orang tunggu kat Menara tu. Gambar? Nehi. Aku dah mogok kamera sebab si Macbookpro ni sangat susah nak masukkan gambar. Sedangkan boleh je ipon ni punya gambar terus masuk dalam Macbook aku ni. Tapi disebabkan aku ni agak pfftttt bab ni, aku pun tak letak gambar.




Minggu ni ada nak pergi pinang anak orang. Ha'ah, aku nak pantun gak. Siap kau. Pulau pandan aku memang haru nanti.





***

September 23, 2013

Tips Untuk Pelajar Masters dan PhD - 1

.
.
.


Tips 1 - Semester 1 (6 bulan pertama)

Kategori: BACA dan BACA

1. Baca sebanyak mungkin artikel dari jurnal (minimum masters - 50, phd - 100)
2. Artikel tersebut haruslah berkaitan dengan tesis anda.
3. Artikel mestilah dalam 5 tahun kebelakang.


Kategori: SAMBIL BACA

1. Kenal pasti permasalahan kajian dari artikel-artikel untuk tesis anda.
2. Kenal pasti teori yang bertepatan dengan kajian anda.
3. Kenal pasti sorotan yang berkaitan dengan kajian anda.



Kategori: Tips 1: BACA SAMPAI PENGSAN





* Sila tunggu tips ke 2.


***


September 22, 2013

Luka di Tapak Kaki Tak Boleh Nak Jahit

.
.
.


Kaki Alim luka. Rupanya kaki dia kena kaca like Isnin ritu. So dah empat hari baru nak bagi tau aku. Mulanya nak sekeh dulu kepala dia, tapi bila tengok luka tu ternganga besar dan dah kena infection, aku pun tak jadi nak sekeh. Aku getu je. Hahhahah. 


So, dapat antibiotik. Kena balut supaya kuman tak masuk. Rasa nak pelempang je bertalu-talu sebab rela tak nak bagi tau aku sedangkan lepas kena tu, dia main bola tiap hari di sekolah.


You are grounded lagi sebulan. huahuahua





***

Nasi Bungkus Dalam Compartment

.
.
.

Aku kilija hari ahad. Kesiankan. Ini semua gara2 kena cukupkan 7 hari berkursus. Kalau tidak, memang idoklah aku nak bekerja pada hari minggu ni. Maka, nasi dalam plastik je aku makan. Bekas plastik sekarang ni memang ada compartment untuk lauk. Best gak tu. Kalau tak, sure soggy semua nasi tu nanti.

Aku kena kiralah berapa hari dah aku kursus. Jadi law abiding citizen ni sangat letihkan.





***

September 19, 2013

Sakit Keronik

.
.
.

Boleh ke malam tadi terbayangkan subway meatballs and seafood. Memang dah kronik aku ni. Baru makan selasa ritu kot. 






***

September 18, 2013

Kau Memang ....

.
.
.


Ada student yang rajin. Ada student yang agak slow. Samada slow tu takut nak buat tesis atau slow sebab memang slow. Aku suka student yang rajin dan cepat. Sebab aku pun suka cepat buat tesis. Bukan nak cepat sebab kalut tapi aku rasa cepat tu sebab tengah bersemangat nak siapkan dan proceed to the next level. Wahh, kemain lagi level kau ye.



Actually, malam tadi tak boleh tidur. Sebab semalam aku seteres. Nampak je tenang diri aku ni tapi dalam ketenangan aku ni, masih ada yang akan melampau. Hek eleh. Nak melampau apa tu DrNotts. Mungkin salah satu faktor, sebab aku lapar. Semalam makan subway pukul 12 tengahari dan lepas tu kebulur sampai pagi niha. Opkos malam tak boleh tidur. Lagi pun, dah tak bertread mill sekian lama. Cis. Darn you Salzar!!!!! gulpppp.



Pagi ni opis. Nama aku disebut oleh tiga gadis dalam blog Aliaa aka Along.  Terharu kejap. Actually si Aliaa ni pun poyo, bukan nak update selalu. Aku kekadang memang kena kerja baca blog dia sebab nak tahu apa dia buat kat opis tu. Samada dia makan je kerja atau siapkan PhD. Nak kono ni. 












Jom haru 2 minit. Lepas tu kita berpartay. wohooo




***


September 17, 2013

18 Ketul Chicken Leg Kau Makan Erk

.
.
.

Apa aku buat coti tiga hari ritu? Well, tak adalah yang mengexcitedkan langsung. Sabtu gigih bersiap untuk wedding. Wedding di banquet hall lak tu. Memang best sebab aircond kot. Makan pun best. Pokoknya boleh berlari dalam dewan tu kalau nak. 


Balik dari wedding terus pulang ke rumah. Lepas asar, terus ke airport. Anak abang aku yang tua setahun dari aku tu, yakni si Fikri akan ke Manchester. Sambung belajar. Buat masters in engineering apa tah. Suka hantar orang sambung belajar. Namun, lagi suka kalau hantar orang gi Mekah. Boleh dapat sikit sisa2 semangat nak buat haji.


Balik dah macam penat sebab macam baru lari 400 meter kan. Orang tua berkeduts ni tak tidur siang kot. So malam tidur awal.


Ahad. Aku rasa tak buat apa kot. Oh ye. Along masak nasi ayam. Chicken leg yang sebesar peha si Lana tu adalah dalam 18 ketul. Hambek kau. Punya banyak. Aku makan 2 kot. Hahhahah kebulur habis ni. Aku tak makan nasi tapi makan ayam je with sambal. Ayam bahakar tu wehhh. Memang terbaik. Marinate dengan mixed herbs dari ASDA. Wohooo. 


Maisarah and the clan datang. Sofea makan juga ayam tu. Tapi makan hangen je. Hahha padan muka Sofea. Dia baik je hari tu. Sebab dibuli baik dek Mak Long, Auntie Widad dan Uncle Alim dia tu. Grandma dia baik sangat. Sebab by petang, grandma dah pengsan tidur. Cis.


Isnin. Kami keluar makan di Chicken Rice Shop for lunch. Kenyang yang amat sebab aku minum segelas besar teh-o-ais. Pastu Along beli barang untuk lezaniya dia tu sebab ada orang order. Petang makan lagi lezaniya. Mana tak domot aku jadiknya.


Hari ni Selasa. Aku penat fikir pasal apa aku buat cuti tiga hari ritu.  





***

September 13, 2013

Oh Sadis

.
.
.

Maka bermulalah mengajar Statistik semula setelah 'bercuti' setahun sabbatical di Ireland dan UK dan setahun kerja di Korea. Terus rasa pandai dan macam profesor Matematik kembali. Jomlah beri aku peluang untuk jadi profesor Matematik untuk semester ni je. Semester depan kita fikir nak jadi profesor subjek lain pula. 





Cari calculator dalam gerobok yang habuk 4 inci dan sarang labah2 macam anyaman keputat. 






Jom cuti ni kita suruh Maisarah masak nasi ayam. 



***

September 12, 2013

Subway Meatballs Plus Seafood

.
.
.

Lapar gilos hari ni. Seperti hari2 lain dan kalau tak puasa, kemain lagi rasa lapar sampai tak menyempat. Terus ke Serdang cari Subway. Dah berapa hari berturut2 ni makan subway. Baru dua hari kot. Tapi silap. Biasanya aku order meat balls dan campur seafood. Campur sekali dua2 tu tapi hari ni kononnya nak lain. Haaa hambek. Memanglah tak sedap. Arghhhhh. 



Dua hari nak mogok subway. 




***

September 11, 2013

Bilik Aku DiKetuk Orang

.
.
.

Pagi ni meeting. Lepas tu aku ada urusan di pejabat pos. Yup, agreement jurnal belum bersain dan belum berpos. Asyik tangguh je. Hari ni rasa nak lunch something pedas, manis, something Melayu. Hmmm. Nope bukan ikan bakar kot sebab kata nak mogok dua hari ritu. Ke, sudah dua hari dah ni. wink*.



Student agak berkeliaran di fakulti. Cari bilik lecturer. Aku pulak jadi kaunter pertanyaan. heh. Sebab bilik aku ni sebelah dengan bilik pensyarah bahasa Melayu so ramailah student international cari. Oleh kerana dah lali tiap semester aku jadi kuanter pertanyaan (haha kuanter ni selalu disebut dek Along aka pensyarah engineering tu. anak saperlah tu), maka aku pun redhalah kalau dia orang ni tanya mana pensyarah sebelah sedangkan manalah aku nak tahu. Nasib baik aku layan. Kalau tak dah sure aku tutup pintu sambil tolak kerusi ke tepi. Motip.





***

September 10, 2013

Lezaniya Pedas

.
.
.

Hari ni aku lunch lezaniya yang Along buat. Best juga. Tapi masalahnya aku ni cheese intolerance. Lepas ni sure gatal badan. Masalahnya, lezaniya ni sedap gilos. Apalah banyak masalah aku ni. Terus teringat nak makan linguine salmon. Ahhhhh drooollllll. Masalah betullah.


Tapi. Apa tapi-tapi. Aku dah janji dengan Along bahawasanya jika dia tak siapkan draf tesis dia, kami semua tak dapat nak makan di Johnnys, Sushi, Dave Deli's, Pizza San Francisco dan semua restoran yang best2 belaka. 


Bak kata Muhammad bila dia call. Kita suruh Along pindah dari rumah ibu. 





Dah.


***

Tolonglah Eja Betul-Betul

.
.
.

Aku ni pantang kalau terima mesej di telefon dengan menggunakan ejaan yang short form atau mengikut zaman orang muda now, ejaan yang cuma difahami oleh rocker. Puiii, rocker mender kalau aku baca seratus kali pun aku tak paham. 


Aku pantang ada yang tak mahu eja perkataan 'tak' atau 'tidak'. Cuma letak pangkah je as in 'x'. Kenapa malas sangat nak eja tu. Pastu suka sangat buang semua vokal dalam ejaan. Pehal. 


Contoh:

Sy nk prg kd 

Cuba teka apa maksud ayat ni. Memang esok lusa pun belum tentu tahu apa ke bendanya.



Hambek kau. Kalau ikutkan aku boleh je aku teka. 

'Saya nak perang kendi?'
'Saya nak program kemudian?'


Memang taklah tu. Rupanya, makna ayat tu ialah 'Saya nak pergi kedai'. Memang mati hidup semula pun belum tentu betul tekaan tu. OK, taklah sampai nak mati nak teka makna perkataan tukan. Drama queen betul.


Nak tahu apa aku buat kalau terima mesej yang suka sangat nak short form dan berlagak muda jelita/tampan (pui lagi). Well, aku tak baca habis dan terus aku tak balas. Biarlah lepas tu orang tu nak fon ke, aku memanglah takkan angkat. Lantak.



Hari ni sibuk. Siapkan modul bahasa Inggeris. Ada permintaan dari satu kementerian. 





Dah. Aku nak eja.





***

September 9, 2013

Goreng Pisang Tercemar

.
.
.

Hari ni tetiba nak makan goreng pisang. Jangan nak betulkan perkataan goreng pisang ke pisang goreng. Suka hati akulah nak sebut apa. Dah sejak kecil lagi, memang aku sebut goreng pisang. Kalau excited nak makan goreng pisang tu, adik-beradik aku sebut 'gong pisang'. Tapi tak ada saper pun nak betulkan perkataan aku. Lantaklah kan! Kehkeh.


Well, aku beli sehinggit je pun tadi. Sebab kononnya takut nanti domot. So orang tu cakap 3 ketul singgit. Tapi dia bagi satu pree. Aku pun suka. Pastu makan. Mak ai. Macam makan kepok je. Yelah. Macam pisang tu dipotong guna slicer yang nak buat kerepek pisang atau ubi tu. Lebih kurang sebjik pisang nangka dipotong 6 keping. So nipis ya amat. Tapi salut tepung macam tak ada esok bagi mu. So nampak besar.


Aku kesian tengok goreng pisang tu dicemar. Ada ke kenangan aku masa kecik terhadap manis dan masam goreng pisang tu dicemar dengan goreng pisang kerepek. Baik jadi kerepek je kan. 


Moral cerita hari ini. Kita muhasabah diri dan mogok lapar dua hari dan lepas tu kita beli pisang dan goreng sendiri. Memang taklah tu.




***

Kuota Pelajar Masters dan PhD

.
.
.
Kuota untuk ambil pelajar masters dan PhD di bawah seliaan aku cuma 15 orang sahaja. Kepada yang membaca blog aku ni, silalah secepat mungkin isi borang untuk lantik penyelia. Itu sebagai Chairman. Kalau takat nak suruh jadi ahli dalam penyeliaan, seratus orang pun boleh. Kalau dah cukup kuota chairman, terpaksalah aku tak layan. Yup. I am a law abiding citizen. Ceh. Sangatlah nak abide to the rules. 


Tujuan buat had pelajar untuk satu lecturer, memanglah wajar sebab manalah nak kejar untuk aku baca 100 tesis. Yang ada ni pun, buatkan aku seteres kejap sebab banyak benar salah dari betul. Tambah kalau banyak spelling dan grammar error. 




Law & Order SVU kejap lagi. Jom tengok.



***

September 8, 2013

Alim Al-Mustaqim Billah

.
.
.

Jom update pada hari Ahad ni. Actually plan malam tadi nak suruh Aliaa masak ikan duri goreng hitam dan kari. Lagi pun lauk Alim dah habis untuk minggu depan. Kesiankan. Sebab biasanya aku atau Aliaa akan masak untuk Alim untuk lauk seminggu. Letak dalam bekas plastik dan Alim akan panaskan dalam microwave dan dia masak nasi sendiri. Lagi pun Alim ni asyik komplen kalau orang lain masak nasi. Hish, budak umur 14 tahun dan lelaki pulak tu dah pandai komplen bila orang lain masak nasi tak sedap dek tekak dia. Lepas ni masak lauk sendiri! huahuahua.


Tapi yang senangnya, Alim tak pernah nak komplen tentang makan lauk apa. Asalkan ada lauk dalam fridge tu, pandailah dia nak panaskan kalau tak ada orang di rumah. Letak dua botol fresh milk dalam fridge pun dah pada sebab dia akan makan cereal untuk dinner. Dia tak nak makan nasi for dinner.


Kalau weekend, dia tahu, mak dia ni akan bawak makan kat luar. Tak kisahlah kalau takat makan sandwich di subway atau makan di CRS (chicken rice shop) atau apa saja yang best tapi tak termasuk McD dan Pizza sebab mak dia tak suka fast food. Paling kuat pun kalau ada wedding invitation, aku paksa dia ikut sekali walaupun dia tak berapa nak suka hadir wedding. Opkoz aku ugut dia yang nanti bila dia besar, orang tak nak datang wedding dia. Terus dia pakai seluar jeans superdry dan tshirt Zara dan ikut. Ugutan menjadi hokey. 


Semalam dah siap ajak dia nak keluar belah pagi. Tapi dia jawab, dia nak bangun lambat sebab hari Ahad. I was like, oiiii, tiap hari kau bangun pukul 11 pagi kot. Tiap hari hokey sebab dia sekolah petang so aktiviti seharian ialah bangun lambat dan terus mandi dan lunch terus ke sekolah. Tak produktif betul budak ni. 


Kelas Korea dia untuk level 1B dah hampir habis. Lepas ni aku suruh dia register untuk crash course dan buat Topik exam for Korean language. Dia target nak sambung belajar di Korea which yang aku prefer dia belajar di Jepun. Jepun lagi best sebab ada gunung berapi meletup. So far, dia dah pandai bercakap dan membaca dalam bahasa Korea.  


Nanti bila dia besar, dia kena baca post ni supaya dia boleh tahu perangai dia yang kadangkala macam nak kena sekeh. Asyik ber why dengan aku kalau aku tak bagi dia buat sesuatu. Itulah bahana bila dibesarkan di negara omputih dan menggelarkan diri dia sebagai omputih celup. Cit. Kulit pun kadangkala berkilat hokey. Jangan nak berangan jadi omputih celup.





Dah.




***

September 6, 2013

Kasut Clark

.
.
.

Kelmarin ada orang email aku. Minta tolong buatkan satu opening speech untuk menteri. Siap dengan bagi content dan tajuk seminar tu. Masalahnya masa yang diberikan untuk siapkan speech tu macam esok lusa. Mana sempat sebab aku ni kenalah buat research dulu. Bukan boleh nak main tulis je. Maka, aku pun tolak. Ibarat tolak duit ke tepi tu. Haha. Tak ada rezeki. Kalau ada pun, bolehlah nak beli kasut clark 10 pasang. 




Program hari Jumaat yang mulia ini. Aku pengerusi viva student PhD. Harap dia tak panik nak jawab soalan nanti. 






***

September 5, 2013

Jom Buat Lesen Kereta Baharu

.
.
.
Jom kita semua tukar lesen baharu. Aku baru tukar ke lesen tu. Tak ada caj apa2 pun. Cuma aku buat untuk 5 tahun sekali gus. Dah alang2 ke situ. Nasib baik pergi pagi sebab orang tak ramai. 10 minit tunggu dah kena panggil. 


Masa pergi tu jangan lupa bawa gambar pasport sekali. So, JPJ nak IC, lesen lama, gambar pasport, duit nak barulah lesen yakni 30 ringgit untuk setahun. Itu je. Tak dan seminit dah siap lesen tu. Fuhh, memang cepat betul proses. 


Berkali2 aku pandang orang JPJ ni. Kalau sekali pandang memang macam uniform polis. Dua kali pandang pun uniform polis gak. Aku tak puas hati gak. Selama ada dalam JPJ tu aku pandang berkali2 dan tiap kali mesti sangkakan polis. Apakah?



Dengan lesen baharu ni, bolehlah aku nak sewa kereta di England nanti. Dulu masa aku nak sewa kereta, memang tak lepas sebab orang sewa kereta tu cakap, lesen keter macam tak betul je. Ini kerana, lesen tu seperti kertas laminate je.



Jom kita ke England dan beli coco butter banyak2 dan extra virgin olive oil di ASDA.






***

Restoran Jual Makanan Yang Sudah Berbau Busuk

.
.
.

Aku nak komen sikit pasal restoran ni. Semalam aku makan ikan bakar di bangi. Tempat yang aku selalu makan. Aku ambil ikan pari bakar. Seperti biasalah sebab selama ni aku memang akan ambil ikan pari je pun. Sekali ambil secubit aku dah bau lain macam. Tapi aku sangkakan tempoyak patin yang aku ambil yang berbau. Lepas lima kali ambil ikan pari tu, aku surrender sebab agak keras dan kering. Balik rumah, sakit perut. Cis. Takkan tempoyak patin sebab kanak 1 pun makan juga tapi dia tak sakit perut. So telahan aku ialah, ikan pari bakar tu. Samada ikan semalam atau ikan busuk. Sebab memang berbau busuk. Aku tu pun satu. Kenapa makan kalau dah berbau. Ishhhh. 


Berniaga makanan mestilah ikhlas. Itu amanah yang diberikan setelah membuka restoran. Berikan makanan yang baik dan masak dengan hati yang ikhlas. 



So bagaimana sekarang? Mogok 2 atau 3 bulan ke situ?





***

September 4, 2013

Pelajar Masters dan PhD Pula Hari Ini

.
.
.

Betapa naive nya pelajar bacelor semalam, lagi syahdu muka pelajar masters dan phd hari ini. Sekarang ni memanglah syahdu, tunggu esok lusa, dah sure makan pun termasuk dalam hidung. 



Semoga berjaya kepada pelajar masters dan phd yarrr (kanak 1 aka Along marah saya sebab ejaan 'semuga' saya macam zaman dolu. pastu saya cakap, nasib baik ada zaman dulu, kalau tak, dah sure tak ada ejaan. eh).





***



September 3, 2013

Pelajar Baharu Redha

.
.
.

Semalam pelajar baharu baru mendaftar di UPM. Semua universiti pun daftar semalam. Hari ni pulak, pelajar diperkenalkan dengan fakulti masing2. Maka, aku pun hadirkan diri sebab saja nak tengok muka pelajar yang innocent. Memang innocent habis kot. Tiap tahun gitu. Langsung tak ada yang mengantuk atau buat2 main handfon. Semua macam redha je. Aku pun diberi peluang untuk bercerita tentang mobiliti. Dah, aku dilantik untuk jaga program ni. Terus teruja habis mereka ni. Maklumlah mobiliti ni kalau dapat pergi, semuanya percuma. Flight ticket, tempat tinggal, makan dan diberi pulak duit belanja. Flight ke UK, Spain, German, Korea, China, Jepun dan banyak lagi. Kalau nak annyeong haseyo sangat, pergilah ke Korea tu. Saper nak bagi pree gitukan. 




Tak. Aku tak nak jadi pelajar lagi. Stress kot dengan exam bagai. 



Motif tulis hari ni ialah, esok aku raya. Wohoooooo.


***

September 2, 2013

Kelantan Di HatiKu

.
.
.


Pagi sabtu, aku dan kanak 1 fly ke Kota Baru. Sampai 8 pagi. Terus ke rumah Dato' .. dah lupa nama. Sarapan di sana. Pukul 11 pagi terus ke rumah pengantin lelaki yakni di Pasir Mas. Layanan first class. Makan best kot.Walaupun dan breakfast di rumah Dato' tadi. Tapi makan tetap makan. Lepas wedding, terus shopping tudung. Macamlah tak ada tudung di Ariani. No offense Fareeda. Pukul 6 petang dah fly balik KL. Malam TKO.


Sebenarnya kami yang dimaksudkan bukan aku dan kanak 1 je. Tapi 32 orang yang di sponsor oleh abang aku selaku bapak pengantin perempuan. Maka dalam firefly tu, kami je yang penuh dengan bunga telur bagai. 



***



August 30, 2013

Wind Chimes in a Bakery

.
.
.

Iklan Wind Chimes in a Bakery membuatkan aku buka youtube dan tengok. Short film yang sangat bagus. Director dari Korea dan memang bagus sebab semua shot memang unik dan jelas. Pelakon dari Malaysia. Hero Melayu dan heroin Cina. Pastu selit best friend India tapi sebenarnya Melayu. Hero Melayu memang bagus sebutan bahasa Inggeris. Malanglah pelakon Cina ada bunyi macam cina sikit.

Suddenly suka Ahmad Nabil berlakon. Jom semua tengok di youtube.


Silalah tonton.








Kepada peminat drama Korea, silalah tonton sebab sejibon macam drama Korea. Aku tak dapat sponsor pun dari samsung ni. ishhhh. 



***