October 31, 2012

Sup Doenjang Korea

.
.
.
Aku teringat masa kecil.
Kawan aku ditugaskan untuk memasak meehoon.
Untuk satu kelas.
Ada jamuan hari itu.

Aku pun seronoklah dapat makan.
Tapi rasa macam lain macam.
Tak sedap kot.
Rupanya bila ditanya.
Dia kata mak dia letak, alamak dah lupa apa namanya.
Kacang tanah yang diperam tulah.
Apa namanya.
Itu yang tak ingat tu.
Dah tak suka.
Haaa, taucu. taucho?

Tapi.
Sampai sini.
Memang sup orang Korea ni kena campur ni.
Weh.
Sedap walawei.
So aku pun masaklah.

Letak paste taucho tu.
Letak cili serbuk Korea.
Letak tahu.
Letak cendawan halus.
Letak sotong.
Letaklah apa ikut suka.

Pastu makan.
Wohooo.
Sedap lak tu.
Nama Korea kalau tak salah aku.
Doenjang-jigae.
Mana aku tau namanya.
Aku hentam je.


pandai masak rupanya aku ni







Kalau makan tahu selalu.
Kulit jadi mulus heh!












Kohreana

***